Наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк вече започна. Това е първият подобен процес, който се води срещу бивш президент. Лидерът на републиканците е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс - бивша порно актриса - малко преди изборите през 2016 г.

Доказателствата

Делото стартира с процедурни действия и някои важни уточнения. Съдията Хуан Мърчан прочете правата на Доналд търмп по време на процеса. той забрани употребата пред журито на някои от доказателствата на обвинението:

  • Скандалният запис "Access Hollywood" няма да бъде показан на съдебните заседатели. Съдия Мърчан потвърди решението си да забрани на прокурорите да покажат на съдебните заседатели записа "Access Hollywood". Мерчан заяви, че все още смята, че самият видеозапис, в който Доналд Тръмп се хвали, че опипва жени, "не трябва да влиза", защото е много предразсъдъчен;
  • Обвиненията в сексуални посегателства срещу Тръмп, които се появиха след публикуването на лентата "Access Hollywood", не са допуснати. Мърчан заяви, че няма да позволи на прокурорите да представят обвиненията в сексуално посегателство срещу Тръмп, които се появиха след оповестяването на записа. "Те са много предразсъдъчни и на този етап, като се има предвид това, което знаем днес, това е просто слух", каза Мерчан. Съдията ще разреши записите, в които Тръмп отрича обвиненията по време на митинги;
  • Показанията на E. Джийн Карол не е позволено да бъдат използвани като доказателство: Съдията отхвърли искането на прокурорите да покаже показанията на Е. Джийн Карол, която обвини Тръмп в сексуално посегателство, тъй като това би било "вграждане на процес в процеса".

Искане за санкции за неправомерни публикации на Тръмп

Прокурорите освен това внасят искане за налагане на санкции на Доналд Тръмп заради негови публикации в социалните мрежи, за които твърдят, че нарушават заповедта на съдията за забрана на коментари по делото. Прокурорът Крис Конрой съобщи на съдията, че иска разрешение да задържи Тръмп за нарушаване на заповедта за мълчание и да му наложи санкция от 1 000 долара за всеки от трите поста, които нарушават заповедта. Конрой също така заяви, че прокурорите искат съдията да свали трите поста и да напомни на обвиняемия, че "по-нататъшни нарушения могат да доведат до затвор". Те също така отбелязват, че искат да включат и поста му от тази сутрин.

Съдия Хуан Мърчан пренасрочи за 24 април изслушването относно публикации в социалните медии, за които прокурорите твърдят, че нарушават заповедта за въздаржане от коментари срещу бившия президент Тръмп. Сега изслушването ще се проведе във вторник, 23 април. В сряда няма да има съдебно заседание, както е според предварително определения график на процеса. 

Избор на жури

На дневен ред сега е изборът на съдебни заседатели, но предвид известността на делото това може да отнеме до две седмици, докато адвокатите на защитата и прокурорите се споразумеят за състава от 12 съдебни заседатели.

Съдията съобщи, че в сградата на съда се намират общо 200 потенциални членове на журито. Първите 96 от тях бяха въведени в съдебната зала за начало на селекция на окончателния състав. Те ще бъдат анализирани от адвокатите на защитата и обвинението.

"Тръмп или смърт"

"Процесът срещу мен е нападение срещу Америка“, заяви Тръмп при пристигането си в сградата на съда в Манхатън.

Отвън, на малък, но шумен протест в подкрепа на Тръмп, поддръжниците на бившия президент крещяха нецензурни думи по адрес на Джо Байдън и на главния прокурор на Манхатън Алвин Браг. Един от поддръжниците на Тръмп развя флаг, който гласеше "Тръмп или смърт".

Така наречената афера с "тихите пари" е едно от четирите наказателни дела, които висят над Тръмп, включително историческите обвинения срещу предполагаемите опити на републиканеца да подмени изборите през 2020 г. и да попречи на победителя Байдън да встъпи в длъжност.

Ако бъде осъден по делото за "тихи пари", Тръмп потенциално ще бъде изправен пред години затвор, но правните наблюдатели смятат това за малко вероятно.