България и международната общност няма да признаят планираните от Русия референдуми в окупираните територии на Украйна за отцепването и присъединяването им към нея. Това стана ясно от изказване на служебния заместник-външен министър и бивш посланик в Киев Костадин Коджабашев. Той определи започнатата частична мобилизация в Руската федерация и общественото допитване за отделяне на земи от Украйна като "не особено приятни новини". "Последните новини от Москва не са особено приятни, говорят за ескалация на напрежението и с ядрената риторика, и така наречените референдуми. Тези тревожни събития подсилват необходимостта от ясна и категорична подкрепа за суверенитета и целостта на Украйна. Обявената частична мобилизация и т. нар. референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области са пореден опит да бъде легитимирана инвазията на Русия в Украйна", посочи той.

"В международен план т. нар. референдуми няма да бъдат признати", беше категоричен Коджабашев. 

Четири района на Украйна, намиращи се под руски контрол, се готвят да произведат референдуми за присъединяване към Русия. Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони. Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Доказателство за това са плановете на войските на окупатора да обикалят по домовете на хората с урните, като в "комисията" ще има и въоръжени лица. Украйна и съюзниците й дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Гласуването в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, които представляват около 15 процента от украинската територия, се очаква да продължи няколко дни, от днес до вторник.

От думите на Коджабашев стана ясно, че се следи с особено внимание обстановката, като всички компетентни български институции са ангажирани с този процес.

Коджабашев добави, че партньорите от ЕС и НАТО трябва да засилят подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Зам.-министърът не отговори какво се обсъжда в Седмия пакет санкции на ЕС към Русия. Предстои правителството да изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас. След разговори с посланика ни в Москва е станало ясно, че към момента няма българи, които да са потърсили съдействие за прибиране към България.