Вотът на недоверие е политически акт и е демонстрация на непримиримост, каза председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов пред журналисти в парламента. 

„Дали ще мине, или няма да мине - може да не се стигне до вот на недоверие, като ги гледам какво се случва в зала. Може пък да си падне това правителство и без да се налага вот на недоверие“, коментира той.

На 8 ноември от „БСП за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимият народен представител Радостин Василев внесоха вот на недоверие с мотиви „неспособност на правителството да осигури националната сигурност и отбраната на страната“.  

„Вижте какво се случи в зала, ДПС и ГЕРБ не влязоха, ПП-та и ДБ-та влязоха, но не се регистрираха, саботираха собственото си управление“, коментира Тошко Йорданов по повод днешното провалено заседание на Народното събрание заради липса на кворум. 

На въпрос за оставката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, той каза: "Тяхно право е да правят каквото искат, това е друга партия".  В отговор на думи на съпредседателя на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков, Йорданов  коментира, че ПП-ДБ лидират с помощта на ГЕРБ и ДПС.

„Да си отидат при Делян Пеевски да го питат какво могат да правят, какво не могат да правят, да получат разрешение, да му занесат по едно кафе. Подозирам, че трябва да отидат да занесат едно кафе и на Ахмед Доган. Доколкото разбирам той ще е човекът, който ще управлява“, каза още той. 

„Христо Иванов знае пътя към „Росенец“, да вземе едно поясче с патенце и да доджапа до „Росенец“, добави Йорданов.  С какво право, с каква легитимация ПП-ДБ имат правителство, нямат мнозинство, каза председателят на ПГ на ИТН. „На местните избори ядоха бой като тъпан“, коментира той.

Спечелиха един кмет в София, което не е сигурно, но, ако им видите гласовете, те са наполовина на това, което имаха на парламентарните избори, посочи Йорданов.  Относно поисканата от премиера Николай Денков смяна на състава на Централната избирателна комисия, председателят на ПГ на ИТН коментира, че Денков е „като малко дете, което може да си иска разни неща“. За искането за освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев, Йорданов каза, че за първи път вижда да се иска оставка на шеф на служба, защото си върши работата.

Той посочи, че е трябвало да „изхвърчат“ заместник-министърът и министърът на електронното управление. Според него те са хората, които нарушиха закона, само че Денков не вижда. Попитан дали са нужни нови избори, Йорданов отговори: „Дайте първо тази сглобка да се разглоби, после ще видим какво ще стане“.