Министърът на културата Найден Тодоров заяви, че държава ще увеличи финансовата помощ за античния град Хераклея Синтика, съобщи БНТ.

Изявлението на Тодоров дойде по време на посещението му на археологическия обект, където преди няколко дни беше открита статуя на Хермес. Очаква се още да бъдат предприети законодателни действия, които да решат проблема с частния имот, който се намира на територията на обекта.

"Археологическите ценности са публична държавна собственост. Всичко, което е открито на територията на Република България е публична държавна собственост и ние имаме нужда от съдействието на хората, когато се случи, ако липсва такова съдействие, тогава влизат в сила други разпоредби на законите", заяви министърът.

"Проблемът с частните имоти не е само тук. На Хераклея Синтика може би е по-стар, по-изострен, но без държавата да си заемем мястото и общините не могат да се справят", допълни проф. Людмил Вагалински, ръководител на археологическия екип.

Заради големия интерес към статуята на бог Хермес се очаква до края на седмицата тя да бъде преместена в музея в Петрич, където ще бъде достъпна за обществеността.