Към момента всички проблеми с мрежа високо напрежение са отстранени. От 20-те засегнати подстанции във всяка една имаме редовна свързаност и обезпечаване на мрежите под тях. Ситуациите с мрежите средно и ниско напрежение са тежки обаче. 778 населени места, с общо 300 хиляди абонати, в ЕРМ Запад са засегнати. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев във връзка с актуалната метеорологична обстановка.    

"Това е трети уикенд, в който ситуацията е сложна. В тези сложни часове работят стотици, да не кажа хиляди, както от системния оператор, така и от електроразпределителните дружества, са на терен. Нека да отдадем заслуженото към всички колеги, които работят още навън. Говоря за над хиляда човека."

"Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил. В ЕРМ Юг местата без ток са 55. Най-сериозно е положението в Стара Загора, Хасково и Сливен. В ЕРМ Север в 779 места има аварии. Над 430 населени места са електрозахранени в рамките на днешния ден", обясни той. И допълни, че газопреносните дружества проблеми няма.

Министърът също така увери, че няма увеличен радиационен фон в страната, като нарече, че информацията за повишена радиация е фалшива новина.

"Категорично фалшива новина е повишеният радиационен фон. Обичайните стойности са между 0,07 и 0,3 микросиверта на час. За последните 24 часа сме в този интервал. В района на Козлодуй и на отстояние от 100 км са около 0,10. Заради естествения фон на тухлите има по-висока стойност. Няма какъвто е и да е повод за безпокойство."