Комплексни са мерките, има и по-тежки, включително електронни етикети, които имат фискална памет. Няма да водим войни. Така коментира механизмите за борба със спекулата с високите цени служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„Благодарности към медиите и обществото за сигналите, които получаваме. Благоразумието е на базата работата на правителството. За сваляне на цените трябват партньорски отношения”, категоричен е той.

„Периодично ще въвеждаме различни мерки. Започваме още сега да прилагаме нормативната база, няма да чакаме Народно събрание”, обяви министърът.

Той очаква нарушенията, които се хващат на терен, да намалеят, защото вече играчите на пазара ще са ги коригирали след първоначалните проверки.

„При тези цени смятаме, че има пространство да се помогне и на самите производители, като се вдигнат изкупните цени”, смята той.

 „Цените могат да се свият с 20% и с 5-10% да се вдигнат изкупните цени”, прогнозира той.

По думите му правителството няма инструмент за намаляване на ДДС на хранителни продукти : „Не е една мярката обаче. ДДС-то на хляба на практика не е повишил цената на хляба. Хлябът се прави само от българската пшеница, гарантирам го.”

Той обяви: „Днес на редовното заседание на МС ще приемем декларация за отваряне на годишната финансова рамка с изравняване на субсидиите още в момента. Украинската криза влияе на страните по източния фланг на Европа, които обаче получават по-ниски субсидии, в сравнение с други страни членки. Зърнопроизводителите са прави в редица от исканията си.”