Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„Гласът ни има много пъстро проявление - казва Меги. - Не може да му поставиш граници с произношение и с думи и изрази, затова може да бъде използван по толкова много начини. Може да изрази чувство или да нарисува картина, например война, медитация, любов, гняв...“ Меги Ангелова е уникален музикант дори в Лондон - градът, „видял“ какво ли не. Тя използва гласа си, за да „рисува“ с него картини в музика за филми.

Нейният глас звучи в трейлъра на кинохита The Woman King („Жената воин“), в китайски и корейски драматични сериали, в индийски филм. Меги е като сторъкият Шива - дори ѝ е трудно да изреди нещата, с които се занимава: певица, композитор, телевизионен водещ, художник, участник в социални проекти и... инструктор по китайски бойни спортове.

Как е успяла за своите 42 години? „Като избухне това желание за творчество у теб,

няма спиране, енергията извира отвътре“,

казва многостранно надарената дама.

Родена е във Варна, пее от мъничка. На 2 години родителите са записали първото ѝ изпълнение. От много малка се впечатлява от така наречената пространствена музика. „По-късно разбрах, че това е музиката с кинематографично звучене, с оркестрации, ефекти. Нещо, което кара душата да лети. Както е музиката на Енио Мориконе“, обяснява тя.

Расте в артистично семейство на хора с пиетет към изкуствата, в дома им има различни инструменти, като пиано, китара, а баща ѝ рисува. На 7 години Меги започва да ходи на пиано и солфеж. „Сънувах много музика. Когато бях на 14 години, в главата ми звучаха някакви класически неща, ставах и се опитвах да запиша нотите“, спомня си тя.

Заминава за Лондон преди 12 години. „Беше ми много трудно да оцелявам с дъщеря ми Габриела, която бях принудена да отглеждам сама след раздялата с баща ѝ - споделя тя. - Тогава взех решение, с помощта на приятели, да дойда в Лондон и да направя всичко възможно, за да обърна съдбите ни - моята и на детето ми.“

В Лондон първите 2 години тя започва като чистачка - химическо почистване на хотели и къщи. „Докато чистех къщите на хората, пеех“, смее се Меги. През това време трябва да уреди дъщеря си на училище, да ѝ помогне да се интегрира.

„Преживяхме заедно всички трудности,

да се наложим в тази страна, да създадем по-добри условия за развитие - споделя дамата. - Когато Габриела стана на 13 години, ме разплака с думите: „Мамо, ти направи толкова много за мен през годините. Време е да си осъществиш мечтата и да започнеш да правиш това, което искаш“.

Тогава си казах, че никога не е късно. През 2014-а записах първата си авторска песен - Soul & Heart („Душа и сърце“), която по-късно стана заглавие и на първия ми албум.“

Другата голяма страст на Меги са китайските бойни изкуства - Таи Чи, Багуа и Чи Гонг - практики за здраве, енергия и баланс. “При така наречения вътрешен боен стил играем с мечове и костюми“, казва тя.

Ученичка е на гранд майстор Шън Фей и повече от 15 години участва в артистични спектакли и семинари към групата по китайски бойни изкуства и оздравителни практики във Варна, където майсторът живее от много години. Меги участва в българо-китайския филм „Таи Чи“, по сценарий на Шън Фей. Филмът печели платинена награда на филмовите фестивали в Орегон и Невада в САЩ. В Лондон Меги води много семинари и класове за начинаещи по Тай Чи и Чи Гонг.

През 2013-а, след сериозна контузия на коляното от многото тренировки, започва работа към организация за личностно израстване в Англия, известна в България като фондация „Същност“. Организира изложби, семинари. „Идеята беше да окуражаваме творците, които не вярваха много в себе си. Винаги съм имала този импулс да накарам хората да вярват в себе си“, казва тя. Организира и две свои изложби на пана, смесена техника.

Работила е и в дом за стари хора с деменция. Оказва се, че дихателните практики, които владее като инструктор по китайски бойни изкуства, може да приложи и при възрастните хора. Минава през много тренинги, за да се научи да ги разбира по-добре.

Работила е и в Oakland School - училище за деца с умствени и физически дефицити - с аутизъм, синдром на Даун. Ужасена вижда колко мъчителен е животът на деца с физически увреждания. „Много исках да мина през това обучение. Когато виждаш тежката страна на нечий живот, се променя усещането ти. Това ми помогна да разбирам по-добре клиентите си - композиторите, с които работя“, коментира Меги. 

През 2015 г. по BBR TV - първата българска онлайн телевизия в Лондон,

започва предаването “Творецът в мен”

с автор и водещ Меги Ангелова. “Исках да покажа, че външният свят е отражение на нашия вътрешен свят. Правих интервюта с творци на различни места, включително и в Българския културен институт в Лондон, сама пишех сценариите, научих се и да монтирам”, разказва Меги. Предаването се излъчва близо 3 години.

За известно време тя учи китайски, с намерението да замине за Китай през 2020-а. „Късмет беше, че разбрах за Covid-19 навреме, иначе кой знае колко време щях да бъда „заключена“ някъде - казва тя. - Тогава изведнъж излязоха толкова много проекти, като вълна, че просто зарязах китайския и се фокусирах върху музиката.“

В Лондон Меги записва да учи по специалността Music Performance and Recording („Музикално изпълнение и запис“) в University of West London. Обучението я разочарова. „Нужен ми беше пълен фокус, за да правя музика. Напуснах университета и записах първата си композиция - Mountain Walk, вдъхновена от пътуването ми до Рила“, споделя тя.

Една среща се оказва съдбоносна за развитието ѝ като музикант - с талантливия композитор Тихомир Христозов от Пловдив, който с успех създава музика за кинохитове в Холивуд. Тази година той беше и втората българска следа на наградите „Оскар“, като композитор на част от музиката в анимацията „Пинокио“ на режисьора Гилермо дел Торо, която спечели статуетката (и за която BG VOICE първи писа на 21 март 2023 г.).

Когато Меги записва в студиото на Тихомир третата песен от албума си Soul & Heart, с негови аранжименти, внушението е за „летящо чувство, за симфония, за оркестрации“. Така се ражда идеята да направят

вокална библиотека

Предлагат я на една компания в Прага, а от там веднага откупуват правата и я публикуват.

„Видяхме, че това е много успешно и следващата година записахме вокалните библиотеки Vandria 1 (2018) и Vandria 2 (2019). Вандрия е фантастичен образ, вдъхновен от история за една богиня елф. 

Вокалната библиотека Vandria буквално избухна в цял свят. Много композитори я използваха в музиката си към филми и сериали - китайски, корейски, в индийски филм. Започнах да получавам предложения от различни композитори за колаборации, и вокалите ми „потекоха“ навсякъде“, разказва Меги.

Тя записва и албум с вокали - Awakening („Събуждане“), по музика на Тихомир Христозов. Днес работи с музикални композитори и издатели от САЩ, Европа и света. Креативният ѝ стил може да се адаптира към всеки жанр. Преди дни са записали с Тихомир и вокалната библиотека Aquora - Evol.

Кинематографичния стил тя запазва и в албума си Soul & Heart. „Българите в Англия много харесват тези песни, канили са ме на много участия“, споделя певицата. Тя участва на много различни събития и концерти в Лондон, където пее предимно свои български песни от албума си.

Оценена е от българската общност в Лондон и е поканена да изпее свои песни на Българските бизнес награди в Лондон през 2019 г., като е номинирана за награда в следващото издание на събитието.

Многоликият Лондон, с безбройните си възможности се оказва точното място за живот и развитие на двете силни момичета - майка и дъщеря. Меги се гордее с Габриела, която е не по-малко амбициозна от нея.

„Дъщеря ми вече живее отделно, самостоятелна е и работи в модна къща „Ралф Лоурен“. Тази работа си я извоюва, защото не е завършила колеж за мода. Започна да учи историите на водещите компании и от „Ралф Лоурен“ много я харесаха, защото е много амбициозна. Засега е на стаж, има интереси в бизнеса и мениджмънта“, вълнува се Меги.

„Благодарна съм на моя път, защото през всяко място и при всяка трудност съм придобивала нова, по-голяма сила, повече умения, повече мъдрост, осъзнаване. Да, има път, който трябва да бъде извървян, нещо, което трябва да бъде извоювано. Това е лична революция“, споделя тя.

“Лондон е точното място за моите многостранни интереси. Дава ти усещането за пространство, за широта, че има място за теб в него, има хиляди, милиони възможности“, казва българката.