Мали твърди, че Франция е нарушила въздушното й пространство и е доставила оръжия на ислямистки бойци в опит да дестабилизира западноафриканската страна - последното от поредицата обвинения, които сложиха горчив край на някогашните им близки отношения. В писмо до ръководителя на Съвета за сигурност на ООН от понеделник министърът на външните работи на Мали Абдулайе Диоп заяви, че въздушното пространство на страната е било нарушавано повече от 50 пъти тази година, най-вече от френски сили, използващи безпилотни самолети, военни хеликоптери и изтребители, съобщи "Ройтерс".

"Тези груби нарушения на въздушното пространство на Мали са били използвани от Франция за събиране на информация за терористични групировки, действащи в Сахел, и за пускане на оръжия и боеприпаси за тях", се казва в писмото.

Мали не е предоставило доказателства за твърденията си. Франция е похарчила десетилетие и милиарди долари, за да изкорени ислямистките бойци, някои от които са свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, в бившата си колония.

"Франция очевидно никога не е подкрепяла, пряко или непряко, тези терористични групировки, които остават нейни определени врагове по цялата планета", заяви френското посолство в Мали в Туитър.

То заяви, че 53 френски войници са загинали по време на деветгодишната си мисия в Мали и че Франция е убила стотици ислямистки бойци, за да подобри сигурността на малийците. Франция също така е пострадала от ислямистки нападения у дома, добави то.

Обвиненията бележат ново дъно в отношенията, точно когато Франция изтегля последните си войски от Мали, а руските наемници, наети от военното правителство на Мали, разширяват обхвата си. Размяната тревожи западните сили, които виждат, че влиянието им в Сахел се изплъзва.

Руският президент Владимир Путин обсъди възможността за доставка на храни, торове и гориво за Мали в разговор с временния президент на страната миналата седмица. Германски военнослужещи на ООН заявиха, че са видели руски сили да кацат на летището и да разтоварват оборудване в понеделник в северния град Гао - денят, в който си тръгнаха последните френски войници.

Френските сили бяха посрещнати като герои в Мали през 2013 г., когато отблъснаха ислямистките групировки, които бяха превзели северната част на страната, включително легендарния град Тимбукту.

Поредица от неуспехи и продължителни атаки от страна на бойците влошиха отношенията, след като военната хунта свали правителството през 2020 г., а по-късно свали и временния граждански кабинет.