Руският президент Владимир Путин обвини Вашингтон, че се опитва да удължи конфликта в Украйна и да подклажда конфликти в други части на света.

Той визира включително посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

"Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да удължат този конфликт.

И те действат по абсолютно същия начин, подхранвайки потенциала за конфликти в Азия, Африка и Латинска Америка", заяви Путин в телевизионно обръщение, цитиран от БГНЕС.

"Американската авантюра по отношение на Тайван не е просто пътуване на отделен безотговорен политик, а част от целенасочена, съзнателна стратегия на САЩ за дестабилизиране и хаотизиране на ситуацията в региона и света", добави той.

Според него посещението е "нагла демонстрация на незачитане на суверенитета на други държави и на международните задължения на Вашингтон".

"Смятаме това за внимателно планирана провокация", каза Путин.

Отношенията между Москва и Вашингтон са в разрез, откакто в края на февруари Русия нахлу в суверенна и демократична Украйна.

Подложен на безпрецедентни санкции от страна на Запада, Путин се стреми да укрепи връзките си с държави от Африка и Азия, особено с Китай.

Москва беше напълно солидарна с ключовия си съюзник Пекин по време на посещението на Пелоси през август в самоуправляващия се, демократичен Тайван, който Китай смята за своя територия.