В свещената маймунска гора на Бали храната е навсякъде, а мастурбацията е широко разпространена. Около хилядата дългоопашати макаци, които живеят в това огнище на хедонизъм, се чувстват много, много добре, разказва "Сайънс Алерт".

Всеки ден 10 000 туристи преминават през светилището на път за три местни храма и хранят маймуните, докато вървят. Служителите на парка също дават на съществата три редовни хранения с плодове и зеленчуци. С пълни стомаси и малко други грижи в малката си райска градина, тези маймуни имат много време за отдих - а самозадоволяването е основната им игра.

През последните години и мъжки, и женски макаци редовно са забелязвани да търкат и почукват камъни по гениталиите си, което кара учените да предложат хипотезата за "секс играчка". Според тази хипотеза камъните се използват от балийските макаци за самонасочена мастурбация с помощта на инструменти, подобно на това, което е наблюдавано при шимпанзетата, свинете, делфините и... нас. За разлика от нашия вид обаче мастурбацията рядко води до действителна еякулация при мъжките животни. Поради това е трудно да се определи колко удоволствие получават маймуните от играта с камъни.

Все пак мъжките макаци получават ерекция, когато търкат или докосват гениталиите си с камъни, което не се случва, когато докосват камъни до други части на тялото си.

Нещо повече, женските макаци са доста придирчиви по отношение на формата на камъните, които избират за самозадоволяване, което показва, че те избират тези, които са най-подходящи за съответната задача, като например такива с остри ръбове (!) или зърнеста текстура.

"По този начин", заключават изследователите, "може да се направи сигурен извод, че тези действия не са случайни."

"Като цяло", добавят те, "нашите данни частично подкрепят хипотезата за "секс играчката", като посочват, че насоченото към камъните почукване и търкане върху гениталната и ингвиналната област са сексуално мотивирани поведения."

Изследването се основава на видеоматериали в Свещената гора на маймуните, събрани от учените в периода между 2016 и 2019 г. Авторите са събрали стотици примери за мастурбация, подпомагана от инструменти, от групи местни макаци през този период от време.

Дългоопашатите макаци не са единствените нечовекоподобни животни, които са били уловени да използват възможни "секс играчки". Някои животни дори използват други животни за сексуално задоволяване.

Мъжки и женски японски макак наскоро бяха заснети да скачат върху гърбовете на елени и да се натискат енергично при язденето им. Преди няколко години пък се появиха заглавия, когато мъжки делфин беше хванат да използва мъртва риба за самозадоволяване.