Началникът на щаба на отбраната на Канада каза във вторник, че е искал канадски изтребители да свалят неидентифицирания обект, който прелетя над Юкон миналия месец, но не успели да достигнат района първи поради лошо време, забавящо излитането им.

Ген. Уейн Айри каза на постоянната комисия по национална отбрана на Камарата на общините за операцията, че операцията, при която военнен самолет на САЩ в крайна сметка направи успешния изстрел, е била "почти като по учебник“ и отразявала важността на NORAD - континенталната мрежа за противовъздушна отбрана.

"Дадох указания, че би било за предпочитане канадските CF-18 да извършат свалянето, но няма значение кой пръв ще даде точния изстрел, стига да се уверим, че сме го изпълнили", каза той.

Това в крайна сметка бяха самолетите от САЩ, след като най-близката канадска ескадрила CF-18, базирана в CFB Cold Lake североизточно от Едмънтън, беше забавена да излети, обясни Айри:

"Ще кажа, че се забавиха да излязат от Cold Lake поради леден дъжд. Разбирам, че пистата е била нещо като пързалка, както се случва в Северна Албърта."

Появата на предполагаем китайски балон за наблюдение в канадското и американското въздушно пространство в началото на февруари накара NORAD да изследва внимателно небето над Арктика и това доведе до свалянето от самолети на САЩ на още три неидентифицирани обекта: един над Аляска на 10 февруари, втори над Юкон на 11 февруари и трети над езерото Хюрън на 12 февруари.