В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ.
"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта", припомни Лайен.
Тя подчерта, че за успешната реализация на такъв проект са нужни "много желание, страст и воля". Лайен благодари на "всички гръцки и български правителства", които през годините са работили устойчиво и последователно за завършване на газовата връзка.
"ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа", отбеляза тя.
"Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ", завърши Лайен.
Румънският премиер Николай Чука изрази мнение, че стремежът към диверсификация и енергийна независимост трябва да продължи.
"Трябва да продължим да увеличаваме капацитета на производството, и да търсим всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите доставки. Нашите съседи в Западните Балкани, Украйна и Молдова, също разчитат на това", отбеляза той.