Приключи работа временната парламентарна комисия, разследваща сключения в началото на миналата година 13-годишен договор между "Булгаргаз" и турския газопреносен оператор БОТАШ за резервиране на капацитет от 1.85 млрд. куб. м годишно на турски терминали за втечнен газ, за евентуално съхранение в тамошни хранилища и пренос до българската граница.

Депутатите са изготвили доклад, според който споразумението е изцяло в ущърб на българското дружество, което плаща близо 487 хил. долара ежедневно на БОТАШ и вместо да осигури доставка на договорените между 10 и 14 карга втечнен газ е внесла едва 2.5 милиона МВтч от януари 2023 г. досега или две карга и половина. Освен тази сума обаче "Булгаргаз" плаща на БОТАШ за изходен капацитет от тяхната мрежа и на "Булгартрансгаз" – за вход към нашата, пише Медиапул.

Грубо изчислено общите разходи на дружеството по споразумението са около 250 млн. долара.

Предложението на народните представители в изготвения доклад, който ще бъде разгледан в пленарна зала идната седмица, е откритията по договора да бъдат предадени за проверка от прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Те ще искат също така предоговяране на условията по контракта и обяснения от настоящия служебен енергиен министър Владимир Малинов, който до преди дни ръководеше българския газов оператор "Булгартарнсгаз". Това дружество е част от споразумението, защото осигурява междусистема свързаност с турската газова мрежа и осигурява капацитет за входа на евентуалните количества газ, разтоварени в Турция.

Всъщност още с встъпването си в длъжност предишният редовен кабинет на Николай Денков обяви, че ще се опита да предоговори с БОТАШ по-гъвкави условия и по-малки количества за доставка. Проведени бяха няколко срещи с турската компанията, но така и не стана ясно какво е българското предложение и дали от другата страна въобще са склонни да се откажат от подобни изгодни за тях условия по дългосрочен контракт.

Междувременно Европейската комисия изиска от "Булгаргаз" информация за договора, както и да останалите газови доставки на дружеството. Няма информация от Брюксел за хода на тази проверка.

След последното заседание в четвъртък на временната анкетна комисия "БОТАШ" депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Радослав Рибарски коментира пред журналисти, че подписаното споразумение е доста притеснително.

"Всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хил. долара, ан есе ползва", каза той.

Рибарски посочи, че депутатите ще призоват за обяснения сегашния служебен министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, което на практика е тристранно споразумение между "Булгаргаз", "Боташ" и "Булгартрансгаз“, каза още той. Според него договорката България да доставя в Турция природен газ, който след това да бъде купуван обратно на българската граница, не дава гъвкавостта на доставките при нормалната и обичайна междусистемна свързаност, каквато обаче "Булгартрансгаз" няма с БОТАШ. Така, независимо колко кораба доставим, трябва да платим договорения капацитет.

Той отбеляза още, че физически е невъзможно да се доставят договорените 1.8 млрд. куб. м, а едва 1.3 млрд. годишно. Ефектът е загуба на пазарен дял за "Булгаргаз", която за 2023 г. е 27 процента.

Борислав Гуцанов от БСП пък отбеляза, че договорът с БОТАШ не е бил съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.

Според депутата на левицата обаче договорът много трудно може да бъде развален, на трябва да се подобрят условията му за българската страна.

БСП ще предложи уволнение на сегашното ръководство на "Булгаргаз", което е поело договорните ангажименти.

Споразумението бе подписано на 3 януари 2023 г. в София от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева и шефа на турската държавна енергийна компания БОТАШ (BOTAS) Бюрхан Йозджан в присъствието на енергийните министри на двете държави Росен Христов и Фатих Дьонмез.