Петима  българи ще бъдат изправени пред съда в Лондон по обвинение, че са откраднали 50 млн. лири от помощи. Те използвали фалшиви документи, с които кандидатствали пред Universal Credit и така получили огромни средства. От Кралската прокуратура дори разполагали с клип как се замерват с пачки с пари.

„Замеряли са се с пачки“: Лондон съди българи за откраднати 50 млн. лири от помощи

Според разследването българите използвали откраднати данни на великобританци, които подкрепяли с богат набор от фалшиви документи, фключително фишове за заплати и писма от личния лекар. Така изкарвали хората с подправените самоличности за крайно нуждаещи.

По време на разработката на групата полицията открила три „фабрики за обезщетения“ в Лондон. От тези адреси излизали хиляди повтарящи се фалшиви искове за обезщетение.

При обиските били открити пачки с пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

„Замеряли са се с пачки“: Лондон съди българи за откраднати 50 млн. лири от помощи

Последвали и арести. Глина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., Гюнеш Али, 33 г., и Патриция Панева, 26 г., се признаха за виновни за престъпления, свързани с измами и пране на пари.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 г. - когато са арестувани за първи път. След като бил освободен по разследване, един от петимата обвиняеми, Али, избягал от страната в България. През февруари миналата година обаче след съвместна работа с българските власти той бил екстрадиран обратно във Великобритания, за да се изправи пред правосъдието. И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъдите си в Wood Green Crown Court през май.

Прокурорът по делото Бен Рийд описа случая като „сложен и предизвикателен“, за който обаче е била необходима помощ и от българските власти и Евроджъст.

„Замеряли са се с пачки“: Лондон съди българи за откраднати 50 млн. лири от помощи

„Това дело е най-голямото съдебно преследване за измами с обезщетения, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“, каза прокурор Рийд.

„Подавайки хиляди фалшиви документи, престъпниците се обогатиха от държавни средства, предназначени да защитят и помогнат на най-уязвимите хора в нашето общество“, продължи той.

„Замеряли са се с пачки“: Лондон съди българи за откраднати 50 млн. лири от помощи

Кралската прокуратура и Министерството на труда вече правят опити да си върнат част от откраднатите пари.

„Изключително съм горд от работата на правоохранителните ни органи. Това показва нашия ангажимент да защитаваме парите на данъкоплатците и е правилно и честно да изправим пред правосъдието онези, които крадат от нашата кесия. Посланието ми е просто – ако извършвате измама с помощи, вие мамите данъкоплатците и ние ще ви хванем“, каза Мел Страйд от Министерството на труда.