Иван Тодоров – Доктора е една от най-колоритните фигури в подземния свят в България. Мъжът с бяла якичка, вратовръзка и вид на офис мениджър години наред е спряган като цар на цигарената контрабанда в България. Срещу него се водят дела за съвсем други престъпления, а антимафиотите от ГДБОП така и не успяват да разкрият схемите му и да докажат участието му в трафик на цигари.

Късметът веднъж спохожда Доктора и той оцелява при бомбен атентат, вторият път обаче му изневерява. Кой и защо преди 18 години ликвидира контрабандист №1 не се знае досега и едва ли полицията някога ще разкрие това убийство, пише „Труд“. Името му обаче става изключително политически замесено, когато в багажника на колата му, при един от атентатите срещу него, се

появяват снимки на министри, бизнесмени и мафиоти

на яхта в Монако. Сюжетът изключително много напомня на случващото се в момента в България. Отново се замесва името на сочен за „контрабандист номер 1“ Никола Николов – Паскал, главен секретар на МВР, скъпи часовници, снимки с пачки и арестуван шеф на Агенция „Митници“.

Бивши служители от силовите служби на България виждат в това почерка на Държавна сигурност. Предварително подготвени компромати, които да се използват предизборно. Именно и една от версиите за ликвидирането на Доктора не е трафик на дрога или цигари, а политически интереси. Тя обаче така не е доказана, дори след

първия опит за убийство срещу него

Денят е 18 април 2003 г. По „Цариградско шосе“ в София, както обикновено, има задръстване, опашката от коли става все по-дълга близо до Орлов мост. Докато шофьорите разсеяно гледат наоколо, отеква страшен гръм. Пред очите на десетки свидетели избухва сребрист „Мерцедес“ S-класа на метри от автобусната спирка пред Полиграфическия комбинат. От автомобила изскача облян в кръв, опушен и опърлен мъж. Пристигналите светкавично полицаи разбират, че това е Иван Тодоров – Доктора. Той е малко известен на широката публика. До този момент. Оттук нататък всички ще го наричат „Контрабандист №1 на цигари“. 

Полицията започва разследване, което така и не установява кой и по чие поръчение е поставил взривното устройство. След много разпити и експертизи разследващите взрива на „Цариградско шосе“ стигат до извода, че бомбата в автомобила на Доктора е поставена в гараж в центъра на София. 

От взривената лимузина на Доктора изхвърча куфарчето му, което е намерено от полицаите по време на огледа. Там са открити интересни снимки, заради които гръмва политически скандал. На фотосите са министрите от правителството на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев и Пламен Петров плюс тогавашния царски депутат Мирослав Севлиевски, които играят карти. Четвъртият човек от карето е Петър Петров – Амигоса, който по-късно ще бъде осъден за пране на пари от контрабанда. На заден план усмихнат седи съдружникът му Иван Тодоров – Доктора. Мястото е яхта в Монако по време на кръг от „Формула 1“, наета от бизнесмена Спас Русев.

„Топлата връзка“ на контрабандиста с политиците води не до тяхното изгонване от властта, а

оставка подава тогавашният главен секретар на МВР

и сегашен лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но премиерът Сакскобргготски не я приема.

Бомбеният атентат срещу Доктора не успява, но три години по-късно идва следващият, при който убийците му залагат на сигурно – куршумите.
Единствено тук се разминават сюжетите. Този път на политическата и криминалната сцена в България няма убийство. Отново обаче има компрометиращи снимки, главен секретар, контрабандист и оставки. 

Все повече преки и косвени доказателства свързват главния секретар на МВР Живко Коцев с престъпна група, в която прокуратурата твърди, че са членували директорката на митниците Петя Банкова, Марин Димитров, синът му Стефан Димитров и Николай Николов - Паскала.

Близо седмица след акцията, при която бяха арестувани Банкова и баща и син Димитрови, разследващите власти все още не дават подробна официална информация по случая.

В интернет пространството пък се появиха и кадри на Живко Коцев със скъп часовник, който не може да си позволи само с парите от заплата

Мълчание на разследващите органи

Акцията срещу предполагаемата престъпна група за контрабанда на цигари беше извършена от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и Софийската градска прокуратура (СГП) в сряда.

Единствената официална информация по случая засега дойде на следващия ден от СГП. Тогава стана ясно, че Банкова, Марин и Стефан Димитрови са обвинени за участие в престъпна група, действала от началото на 2023 до 3 април 2024 г. В нея влиза и заподозреният като контрабандист Паскала, който е обявен за издирване. Освен за самото участие в бандата, тримата задържани бяха обвинени и за търговия с влияние.

На 4 април стана ясно, че главният секретар на МВР изненадващо е подал оставка. Решението му беше обяснено от Денков и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) с упражнен върху него натиск. От формацията дори заявиха, че не знаят къде е Коцев. В края на деня в сайта на МВР се появи негова писмена позиция, в която той заявява, че просто е решил да напусне системата.

На 5 април стана ясно, че номинираният за служебен премиер Димитър Главчев възнамерява да остави настоящия вътрешен министър Калин Стоянов на поста му. Малко по-късно Денков даде брифинг заедно с Коцев, който потвърди, че е бил подложен на натиск да се оттегли от поста си, но е решил да не се поддаде.

Сред доказателствата, представени от СГП, беше и видео-техническа експертиза на кадри от камера на летище София. На тях е заснет Коцев да получава от Димитров-младши кутия. За нея разследващите твърдят, че е съдържала скъп швейцарски часовник, за който ДАНС разполага с данни, че след това главният секретар е носил на ръката си.

Впоследствие Петя Банкова и Стефан Димитров бяха оставени в ареста, за да не извършат престъпление, а по отношение на Живко Коцев съдът отбеляза, че по делото са налични достатъчно данни, за да бъде обвинен и той. От определението стана ясно още, че в свой разпит Банкова е отрекла да познава Димитрови, въпреки че за това има множество данни.

Снимки, разпространени до определени медии по време на договарянето за служебен кабинет

Съдът: Защо няма обвинения срещу главния секретар

В определени медии обаче бяха разпространени серия доказателства от делото, които потвърждават познанството между обвиняемите и Коцев. Дори потвърждават, че той е получавал подаръци от тях.

Това стана ясно по време на заседанието на Софийския градски съд в събота, на което Петя Банкова и Стефан Димитров бяха оставени за постоянно в ареста. Съдия Тони Гетов изрази недоумение защо на Живко Коцев също не е било повдигнато обвинение – срещу него също са събрани уличаващи данни.

Всичко това се разви на фона на обвиненията на бившия премиер Николай Денков, че висши представители на прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов са упражнили натиск върху Коцев да подаде оставка. Той направи това в деня на акцията в митниците, но в петък промени решението си и остана на поста. Служебното правителство обаче му я поиска отново.

Теч на доказателства

Малко след края на заседанието Слави Ангелов публикува първа порция от серия снимки на Коцев с баща и син Димитрови, които в следващите дни се оказаха получени от редица други медии, доста от тях – таблоидни. От повечето от тези кадри се разбираше, че са правени от обвиняемите баща и син в различна обстановка с Коцев – на вечери, край басейн, в сауна.

Течът на неофициална информация продължи и в понеделник, 8 април. Тогава няколко медии разпространиха протокол от разпита на свидетел по делото, в който не фигурира неговото име. От думите му става ясно, че той работи в МВР, познава се с обвиняемите Банкова и Димитрови и често се е виждал с тях, включително на семейни тържества, където са си разменяли подаръци.

Подобна практика на разпространяване на доказателства от досъдебни производства имаше по времето на бившия главен прокурор Иван Гешев. След уволнението му през миналото лято временният му наследник Борислав Сарафов дори разкри публично, че Гешев е използвал „определени медии“, за да им изпраща информации за публикуване, по които после прокуратурата да се самосезира.