Предстоящите парламентарни и европейски избори, които ще се проведат на 9 юни, ще струват на държавата близо 100 млн. лв. Служебната власт на Димитър Главчев с изрично решение в четвъртък отпусна 98.179 млн. лева за организацията на изборите.

Сред дейностите, които ще се финансират с тях, са подготовката и отпечатването на избирателните списъци и на изборни книжа, както и възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии, уточнява правителствената пресслужба.

За 3 години 710 млн. лв. за избори

Наскоро, Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) изкара данни, че от 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот. Преглед на данните от план-сметките на Министерски съвет и решенията на ЦИК показва, че подготовката и провеждането на всички тези избори е струвало на държавата почти 710 милиона лева.

ИРПС обобщи данните от публичните документи, описващи разходите, направени за изборите в периода от 2021 г. досега.

Тези средства са отишли и за плащания, предвидени за купуване, поддръжка и транспорт на устройствата за машинно гласуване, за ролките със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, както и за осигуряването на видеонаблюдение за изборите през 2023 г.

Най-скъпи са местни избори 2023

Местните избори от есента на 2023 г. са най-скъпите в последните години – те са стрували над 188 млн. лв. Разходите за последните парламентарни избори от миналата година пък са почти 100 млн. лв.

Най-голям дял от средствата в кампаниите са за възнаграждения на членовете на секционните, районните и общинските избирателни комисии – общо 239.4 млн. лв.