Мария и Желю Желеви

През последните пет години България нямаше честта да вижда първата си дама. Тя й обърна гръб, а булевардните медии твърдяха, че е направила същото и спрямо съпруга си Росен Плевнелиев. Редките моменти, когато изобщо се появяваше нейна фотография, основно в жълтата преса, оставяха у читателите повече въпроси, отколкото отговори - дали е все още съпруга на президента и защо поведението й е толкова безотговорно и невъзпитано спрямо народа и държавата.

Но след изборите в неделя всичко се променя. Съпругата на ген. Румен Радев - Десислава Генчева, е сред най-обсъжданите личности в страната. По всичко изглежда, че тя ще се възползва от положението си и няма да се крие от обществото. Така застава в редицата български президентши до пословичната със скромността си Мария Желева - съпругата на първия български демократично избран президент Желю Желев, за съжаление и двамата вече покойници.

След г-жа Желева първа дама беше Антонина Стоянова. Ще я запомним с подчертаната й елегантност. Зорка Първанова пък беше дамата с най-дълъг „стаж" на „Дондуков" 2 - цели два мандата. Юлияна Плевнелиева отказа да влезе в тази протоколна роля.

Ето защо е толкова любопитна появата на Десислава Генчева, която до неделя бе освен съпруга и PR на Румен Радев. Някои казват, че началото на края на студената война поставят две щастливо влюбени двойки - семейство Рейгън и семейство Горбачови. И макар че от добрия съпруг невинаги става добър политик, дамата до него никак не е без значение.

Десислава Генчева е от Бургас, завършила е английска гимназия, после - финанси и маркетинг. И за нея, и за ген. Радев това е втори брак. Първият й съпруг е депутатът от БСП Георги Свиленски, от когото има син. Така с двете деца на президента от предишния му брак челядта на двойката се състои от трима наследници.

Появиха се съмнения за конфликт на интереси от времето, когато съпрузите работели заедно във Военновъздушните сили. Реакция предизвикаха и острите коментари на г-жа Генчева във фейсбук в деня, в който Цецка Цачева беше посочена за кандидат на ГЕРБ: „Що си мисля, че и досега си имахме президент жена?! Майка на нацията", написа тогава сегашната първа дама. А след сълзите на Цачева по време на дебата с Радев запита риторично: „Хормонален дисбаланс? Объркана съм!"

След появата си в изборната нощ вечно недоволните се опитаха да „облекат" новата първа дама в нови критики - този път за избора си на тоалет. По всяка вероятност обаче г-жа Генчева ще спечели симпатиите на рок феновете. Веднага след победата на съпруга си тя публикува на страницата си във фейсбук песен на групата „Маноуар" с коментар: „Явно доброто побеждава не само в приказките. Особено когато сме обединени около смислена кауза! А каузата в случая се нарича България! И е пълна със смисъл!"