Евгений Дайнов

БСП организира митинг в подкрепа на правителството със сборен пункт Орлов мост - запазено място през прехода за СДС и десните политически партии. Дали от БСП не се опитват да създадат внушение за политически римейк от милионния митинг на 7 юни 1990 година?

- Да ви кажа на първо четене, очевидно е, че в БСП, след като през последните няколко месеца сменяха различни пропагандни тактики, за да противодействат на протеста, сега решиха да го направят нещо, което е изумително глупаво - да се опитат да завземат символно територия, която не е тяхна, а си е антитяхна, тя е антикомунистическа. И ги очаква грандиозен провал, гледайте какво ще стане. Значи ти, за да завземаш територия - символ на отсрещната страна, трябва да си изключително добре организиран, пълен със самочувствие, опит и подкрепа. БСП нямат такова. Някакъв грандиозен провал ги очаква. А ГЕРБ просто в някаква степен малко по-силни се чувстват в Пловдив. Странни пловдивски фигури от миналото на СДС се въртят покрай ГЕРБ. За ГЕРБ това е най-лесното. Аз така си обяснявам странния избор на двете места.

Професор Дайнов, защо трябваше този митинг на левицата да съвпадне по време с вечното дерби ,,Левски" и ЦСК. Ето, феновете на ЦСКА се обявиха също срещу провеждане на митинга на БСП и тръгването от Орлов мост?

- Убеден съм, че когато са сготвили тази манджа, в БСП изобщо не са си давали сметка, че ще има футболен мач. В БСП в момента малко не са способни да гледат повече от едно нещо. Те се бяха вторачили в Бойко Борисов месеци наред, сега се вторачиха в протеста. Убеден съм, че като са готвили това нещо, са виждали само протестa и са мислили само едно - да им вземем Орлов мост. Те между другото даже едва ли си поставят за цел да вземат Орлов мост от СДС 1990 година, а се опитват да вземат Орлов мост от „Зелените" миналата година и от протестите в началото на тази година.

Кражбата на символи - тя очевидно не става за първи път в българската политика и обикновено завършва неуспешно. С какъв акъл, буквално го питам, са тръгнали левицата към това?

- Чели са го в някаква книжка, някой им е казал, някой е направил разработка и хукват, без да разбират точно какво правят. Знаете ли, това сме го направили нееднократно не само в България. Когато започваш реално да губиш властта, реално започваш да се мяташ в търсенето на едното чудо, което ще ти върне властта. Днес чудото е едно, утре е друго - това правят. Между другото на моите студенти им преподавам такива неща, през 80-те години Тодор Живков как се мяташе в търсенето на едното икономическо чудо, на единия икономически удар, който ще постави България като силна икономика, и накрая фалира всичко.

Той поне е търсил икономическо чудо. Тук се търсят внушения чрез символи, което едва ли би работило.

- Чудо търсят. Човек, когато започне да търси победа чрез символни победи, търси чудо. Много неща се случиха на БСП през последната година. Към май говореха много разумни неща, бяха си включили разума, централния мозък, сега го изключиха. Сега го изключиха и след като си премахнаха разума, това, което извира, са много фундаментални комунистически предубеждения, страст и емоция. Ние това наблюдаваме. Реториката напоследък на БСП, дори на хора достатъчно млади да са ми били студенти, е някъде от 1952 година, Сталин е още жив.

Изненада беше казаното от премиера Орешарски, че ще освобождава държавни служители, участващи в протести срещу кабинета. Извинете, но това означава ли при смяна на властта на следващите първата работа им е да освободят служители, които пък участват в митинги в подкрепа на кабинета?

- Това е част от същата игра - да покажем колко сме силни. Утре ще вземем Орлов мост на протестиращите и ще скръцнем със зъби на чиновниците да не ходят да протестират. Писах една статия и завърших с метафората, с образа на Хитлер в бункера. В момента реалната власт, която има това правителство, е начертана от стената, която направиха полицаите покрай парламента. Опитват се да направят фокус, така че да повярваме, че са силни. А всъщност е въпрос вече на дни, те самите са затвориха в бункера в стената около парламента. Въпрос на дни е всичко.

Те не напразно и студентите със своеобразен арт хепънинг рисуват Берлинската стена, която именно отделя полицаите и пазения от тях парламент от гражданите, които са изпратили тези хора там. Това е новата Берлинска стена на България, не смятате ли?

- Това е толкова смешно. Роджър Уотърс дойде в София, бутна стената, написа оставка. Тези я възстановиха, забравяйки следното, че стената в Берлин падна на 9 ноември 1989 година и Тодор Живков и режимът му паднаха 24 часа по-късно. Освен да се опитват да възстановят стената и така показват на всички, че е въпрос на дни наистина тяхната капитулация. Всичко, което гледаме... Знаете ли какво гледаме? Гледаме Хитлер в последните две седмици как обещава на света, че ще пусне в ход тайно оръжие, което ще промени хода на войната. А всъщност вече е затворен само в бункера и не може да си покаже носа навънка.

Много е любопитно това, което се случва един път на митингите, втори път в една не толкова явна сюжетна линия - тази около господин Бисеров, реакциите от неговата партия, мълчанието от подкрепящото мнозинство. Това са едни на пръв поглед нямащи нищо общо линии, но те са силно преплетени. Какво е вашето мнение?

- Признаци на паника във властта, така нареченото задкулисие, в средите, които държат власт, но не ни я показват... Признаци на паника има поне от 20 дни вече. Някъде преди 20 дни си внушиха властимащите - и видими, и невидими, че май тази битка я загубиха. И първите признаци на паника бяха в няколко странни движения на задкулисната власт и Бисеровото злочестие е последният епизод. Първо, там нещо стана, под напора на събитията очевидно се опитват нещо да прекроят невидимата власт. След това видяхме резки промени в говоренето - един ден говореха едно, следващия ден - друго. Сега виждаме всеобща паника и гърмеж на бушони, гърмеж на хора, които са попаднали на неправилното място в неправилното време. Като края на всяка нелегитимна власт и тук гледаме странни неща, които приличат на припалвания на изгарянето на бушони и къси съединения.

Професор Дайнов, по-важният въпрос е какво идва след това? Очевидно е, че в един момент всичко ще гръмне.

- Нещо, което всички мисля, че разбраха още когато се каза, че не е протест, а е процес и това беше доста отдавна. Ние сме се захванали в България в недобра ситуация за нас, да преподредим цялата структура на властта по един приличен и цивилизован начин. Това ще отнеме години. Какво следва? Следва, че евентуалната близка оставка на правителството, въпрос на дни вече, Чърчил би казал, че не е началото на края, а е краят на началото. Години наред още ще ни тресе и ще трябва да сме активни, за да преподредим нещата така, че да може да се живее.

При една оставка какво следва - избори до няколко месеца или да се изчака избори до европейските за Европарламента, до май?

- Оставката е краят на началото, след нея започва истинската работа и излекуването на обществото. На тези избори няма да се реши това, което имаме да решим, в следващите евентуално.

Като време да ни ориентирате във вашия анализ?

- Какво да ви кажа като време... 5 години революция. Една петилетка революция ни предстои и накрая, като теглим чертата, ще кажем - абе, май свършихме работа, ние ще кажем - олеле, и този път не се справихме.

Цоня Събчева, ,,Фокус"