"Продължаваме промяната – Демократична България" ще бъде ясна проевропейска опозиция, където ще се борим за всичко, което е пътят на България към Европа и срещу всичко, което е корупционно. Всяка кражба, която видим ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които си спомняме в недалечното минало". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Петков призова Бойко Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии. "Той е първа политическа сила в момента. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща стабилна партия на управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи е имало някакъв смисъл", каза той.

Петков подчерта: "Следващия път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно."

Атанас Атанасов заяви, че коалицията е „сплотена и обединена“, въпреки всички заклинания.

Божидар Божанов отбеляза, че гласоподавателите им са отредили мястото на опозиция.

Асен Василев представи накратко законодателната програма, която ПП-ДБ искат да бъде приета от 50-ото НС дори и да не се сформира кабинет. Става дума за четири закона.

Първият е Законът за съдебната власт. Законът е минал е обществено обсъждане, подготвен е от кабинета на акад. Денков, мина съгласуване и с Еврокомисията. Той гарантира честни и прозрачни конкурси в съдебната власт, обясни Василев.

Вторият закон засяга около 1 милион българи. Става дума за Закона за личния фалит. „България е единствената държава в ЕС, която няма закон за личния фалит. Той беше заложен още през 2022 в Плана за възстановяване и устойчивост и е в интерес на 1 млн. българи“, каза Василев.

Третият закон се нуждае от поправка и засяга хората, които подават сигналите за корупция. Този закон беше върнат от Еврокомисията, защото нарушаваше европейската директива, каза Василев.