Администрацията на Байдън планира да обяви една от най-мащабните програми за облекчаване на имиграцията в най-новата си история, разработвайки политика, която ще предложи легален статут на стотици хиляди имигранти, живеещи в страната без необходимите документи, съобщиха за CBS News четирима души, запознати с плановете.

Програмата, разработвана от служители на Белия дом, ще предлага разрешителни за работа и защита от депортиране на нелегални имигранти, женени за американски граждани, стига те да са живели в САЩ поне 10 години, заявиха източниците, пожелали анонимност.

Предложението, известно като "Parole in Place", също така ще отвори път към постоянен правен статут и американско гражданство за някои бенефициенти, като премахне пречка в американското законодателство, която не позволява на незаконно влезлите в САЩ да получат зелена карта, без да напускат страната.

Друг план, подготвян от администрацията на Байдън, ще рационализира процеса за т.нар. DREAMers и други имигранти без документи, за които ще се улесни получаването на временни визи, като например H-1B визи за висококвалифицирани работници.

Мерките могат да бъдат обявени още във вторник, но администрацията не е финализирала плана. 

Говорителят на Белия дом Анджело Фернандес Ернандес по-рано заяви, че администрацията е "ангажирана да предприеме действия за справяне с нашата счупена имиграционна система".