Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за "епохална промяна" в подготовката за война чрез постигане на целите за производство на арсенал по време на инспекцията си на тактическа ракетна система, съобщиха държавните медии. Това се случва в момент, когато анализатори твърдят, че въоръженият с ядрени оръжия Север може да тества и увеличава производството на артилерийски и крилати ракети, преди да ги изпрати на Русия за използване в Украйна.

По време на инспекцията си на тактическата ракетна оръжейна система на 14 май Ким изрази "голямо задоволство от производствените резултати, отчетени от отбранителните промишлени предприятия" през тази година, съобщи в депеша официалната Корейска централна информационна агенция на Пхенян.

Ким "подчерта необходимостта да се извърши епохална промяна в подготовката на КНА за война, като се изпълнят безотказно плановете за производство на боеприпаси за 2024 г.", се допълва в съобщението. Произведените досега през тази година ракетни установки са предназначени за военните части в западната част на страната, заявиха от KCNA.

До голяма степен изолираната страна напоследък засили военните си връзки с Русия, а миналия месец Пхенян благодари на Москва, че използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира подновяването на експертната група на ООН, която следи за международните оръжейни санкции срещу режима на Ким.

Южна Корея и Съединените щати обвиниха Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, въпреки че санкциите на ООН забраняват подобна стъпка.

Междукорейските отношения са в една от най-ниските си точки от години, като Пхенян обяви Южна Корея за свой "основен враг". Той се отказа от агенциите, посветени на обединението, и заплаши с война заради "дори 0,001 мм." териториално нарушение.