"Подадох оставка като председател на ДПС непосредствено преди ЦС и НК, за да е ясно, че аз не съм кандидат за председател на партията за следващия мандат, да има достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията, както и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията."

Това съобщи досегашният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ в изявление до почетния председател на партията и членовете на Централния съвет.

Той им благодари "за доверието, което са му оказали с избора му за председател на ДПС на 24 април 2016г. и на 12.12.2020г."

"Благодаря на всеки един от вас за всичко, което преживяхме през този период. Благодаря ви за доверието! Благодаря Ви, г-н Доган, за всичко! Службата за и в името на ДПС е и привилегия, и огромна отговорност. Винаги съм се отнасял с огромна отговорност. И на финал искам да се извиня на всеки един поотделно и на ЦС като цяло, ако не съм покрил неговите очаквания като председател и като човек. Желая ви много здраве и успехи!", каза още Мустафа Карадайъ.

Публикацията беше разпространена точно, когато Централният съвет на ДПС се събра на заседание, за да насрочи датата на Националната конференция на партията. На нея ще бъде избран следващият председател на движението.

В столичния хотел "Рамада" се събраха членовете на широкото ръководство на партията. Сред тях са депутатите на ДПС, доскорошният кмет на Кърджали Хасан Азис, който е и заместник-председател на движението, евродепутатът Илхан Кючюк, лидерът на младежката организация Сезгин Мехмед. Там е и доскорошният заместник на Карадайъ Ахмед Ахмедов, който подаде оставка като зам.-председател на Централния съвет два дни след Карадайъ. А минути преди началото пристигна и новият лидер на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски.

След оставката на Карадайъ преди 10 дни оперативното ръководство на партията е поето лично от Ахмед Доган. Той ръководи и днешното заседание.