Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че независим специален експерт ще разследва предполагаемата китайска намеса в канадските скорошни избори.

Назначеният следовател ще прегледа секретните доклади относно федералните избори през 2019 г. и 2021 г. и ще направи препоръки за бъдещите изборни надпревари. Лидерите на съперничещи си политически партии призоваха за обществено разследване.

Китай отрече каквато и да е намеса в изборите, като нарече твърденията "напълно неоснователни и клеветнически". Говорейки пред репортери на Парламентския хълм в Отава в понеделник, Трюдо каза, че докладите, поставящи под съмнение целостта на "суверенитета" на Канада, са шокиращи и "ни поразяват в самата ни сърцевина като канадци".

"Ще назнача независим специален докладчик, който ще има широк мандат и ще прави експертни препоръки относно борбата с намесата и укрепването на нашата демокрация", каза премиерът.

Разследващият все още не е избран, посочи той и добави, че назначаването ще бъде направено в следващите дни.

Трюдо добави също, че ще поиска от членовете на парламента и сенаторите в Комитета на парламентаристите за национална сигурност и разузнаване да започнат нова проверка на сигурността на изборите. по думите му Канада отдавна знае за опитите за намеса от страна на Китай, както и на Иран и Русия.