Висш индийски дипломат е изгонен от Канада в понеделник, докато Отава разследва това, което премиерът Джъстин Трюдо нарече достоверни твърдения, че правителството на Индия може да е свързано с убийството в Канада на сикхски активист, съобщава Ей Би Си Нюз.

Трюдо каза в парламента, че канадските разузнавателни агенции разследват в тази насока, след като лидерът на сикхите Хардип Сингх Ниджар, силен поддръжник на независима родина на сикхите, известна като Халистан, беше застрелян на 18 юни пред културен център на сикхите в Съри, Британска Колумбия.

Канадският премиер заяви още, че е повдигнал въпроса за убийството пред индийския премиер Нарендра Моди на Г-20 миналата седмица, че е казал на Моди, че всякакво участие на индийското правителство би било неприемливо и че е поискал сътрудничество в разследването.

Канадският външен министър Мелани Жоли съобщи, че ръководителят на индийското разузнаване в Канада е бил експулсиран вследствие на това развитие на нащата.

"Ако се докаже, че това е вярно, би било голямо нарушение на нашия суверенитет и на най-основното правило за това как държавите се отнасят една към друга", каза Джоли, "В резултат на това изгонихме висш индийски дипломат."

"През последните няколко седмици канадските служби за сигурност активно преследваха достоверни обвинения за потенциална връзка между агенти на правителството на Индия и убийството на канадски гражданин, Хардип Сингх Ниджар", каза Трюдо.

Премиерът подчерта, че Канада е декларирала дълбоката си загриженост пред индийското правителство и добави, че правителството му работи в тясно сътрудничество и се координира със съюзниците на Канада по случая.