На срещата на върха лидерите на Канада и Европейския съюз потвърдиха силната си подкрепа за Украйна в борбата й срещу руската инвазия, като Отава обяви нова военна помощ, предаде АФП.

"Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в изявление на двете страни, които се срещнаха в Нюфаундленд на източния бряг на Канада.

Те също така заявиха, че "ще работят за посрещане на непосредствените военни и отбранителни нужди на Украйна и ще гарантират, че Украйна има необходимите дългосрочни ангажименти в областта на сигурността". На пресконференция министър-председателят Джъстин Трюдо обяви, че Канада ще увеличи помощта за Украйна, като дари 11 000 щурмови пушки и 9 милиона боеприпаси.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Канада е обещала 2,4 млрд. канадски долара (1,8 млрд. щатски долара) военна помощ за Украйна. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че "сме готови да направим повече през следващите седмици". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали Канада, че е подкрепила Украйна още преди войната.

Тя цитира канадските програми за обучение на военните в прозападна Украйна и заяви, че това е било ключово за борбата с инвазията.

"Вие бяхте на страната на Украйна още преди агресията на Русия", каза тя.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС вече е обучил 30 000 украински войници от общо 40 000, и че ЕС скоро ще разкрие какво планира да направи с руските активи, които е конфискувал в отговор на инвазията.