Мъж от Калифорния спечели дело срещу полицейско управление в града, чиито служители го разпитвали в продължение на 17 часа, заплашвали да убият кучето му и го принуждавали да признае, че е убил собствения си баща, който все още е бил жив.

След инцидента през 2018 г. град Фонтана, на около 100 километра източно от Лос Анджелис, е осъден да плати на Томас Перес младши обезщетение в размер на 898 000 долара. Съдията заяви, че разпитът от страна на служителите е изглеждал като форма на „психологическо мъчение“.

Кадри от видеонаблюдението на разпита, взети от полицейското управление във Фонтана и споделени с The Independent, показват Перес в изключително емоционално състояние. На моменти се вижда как той крещи на висок глас и се опитва да си отскубне косата и да си свали ризата.

Служителите вкарват в стаята и домашния му любимец - лабрадор, и заявяват, че кучето, което се казва Маргоша, ще трябва да бъде приспано поради „депресия“ от това, че е станало свидетел на убийство, което всъщност не се е случило. Те му казали да се сбогува с животното.

Според съдебните документи, получени от The Independent, г-н Перес-младши се е обадил в полицията на 7 август 2018 г., след като баща му, 71-годишният Томас Перес-старши, е излязъл на разходка със семейното куче около 22:00 часа. Кучето се е върнало само.

Подозренията на детективите се породили, защото Перес изглеждал „разсеян и незаинтересован“ от изчезването на баща си.

Детективите му съобщили, че баща му е мъртъв, че са открили тялото му и имат доказателства, че той го е убил. Те го притискали да признае за престъплението.

Перес настоявал, че не си спомня да е убивал някого, но детективите уж му казали, че човешкото съзнание често се опитва да потисне обезпокоителните спомени.

В един момент по време на разпита следователите дори заплашили, че ще евтаназират Маргоша, и вкарали кучето в стаята, за да може той да се сбогува с него. На записите се вижда как Перес се свлича на пода в стаята за разпити, за да легне до кучето си.

„Добре? Кучето ви вече го няма, забравете за него", казва единия от следователите, след като отново извежда животното от стаята.

Според съдебната жалба на Перес е бил отказан и достъп до предписаните му лекарства, които е приемал за състояния, включващи депресия, стрес, астма и високо кръвно налягане.

Докато траели разпитите на заподозрения, полицаите посетили дома му, където открили петна от кръв и използвали куче от отряда К-9, което според документите ги предупредило за „наличието на труп в спалнята на бащата на Перес на горния етаж“.

Според адвоката на Перес, Джери Стеринг, клиентът му е бил „силно травмиран“ от инцидента до степен, в която малко след това се е опитал да се самоубие в стаята за разпити.

Местонахождението на Томас Перес-старши е потвърдено по-късно от сестрата на заподозрения, която се обадила в полицейския участък, след като брат ѝ е задържан в продължение на 17 часа.

Според нея баща им е отишъл в дома на своя приятелка в Ел Монте в деня на „изчезването“ си, а след това е пътувал до международното летище в Лос Анджелис, за да хване самолет и да я посети в Северна Калифорния.

В постановлението за съкратено съдебно решение по делото, прието на 15 юни 2023 г., окръжният съдия Доли Джи установява, че „един разумен съдебен заседател би могъл да заключи, че детективите са приложили противоконституционно психологическо мъчение на Перес“. Поради тази причина той е постановил и рекордното обезщетение.