ВЪПРОС: Здравейте Ангел, бих искала да знам мога ли да взема пенсия без 10 годишен стаж в Америка? Аз лично имам само 6 години стаж, в момента съм на 66, но моят съпруг е вече пенсионер и получава пенсия всеки месец, след като той има нужните 10 години. Има ли възможност и аз да получа пенсия преди да трябва да чакам още 4 години, за да натрупам нужните 40 кредитни точки или 10 години стаж? 

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Благодаря Ви за този интересен въпрос и за подробностите около Вашата ситуация, които ще ми помогнат да Ви отговоря по най-изчерпателния и точен начин. 

Във Вашата ситуация, така както сте ми описала нещата, Вие ще можете да вземете пенсия без да сте навършила 10 години работен стаж, защото можете да получите 

половината пенсия на Вашия съпруг, 

ако бракът Ви е продължил повече от една година, което предполагам, че е така. 

Нека да навлезем малко по-навътре по темата, защото смятам, че за много хора би било интересно да знаят и да се възползват от тази информация. 

Ето детайлите и възможните ситуации: 

- При брак, който в момента е в сила и съпруг получава вече пенсия е нужно от сключването му да е изминала поне една година, за да може съпругата да получи определен процент от неговата пълна пенсия според нейната възраст. 

- При брак, завършил със смъртта на основния съпруг, на който се базира процента от пенсията, се изискват поне 9 месеца този брак да е бил в сила, за да може партньорът му да получи цялата пенсия.  

- При брак, приключил с развод, в който и двамата бивши съпрузи са все още живи, са нужни поне 10 години брак и съпругът, на чиято пенсия се базира процентът на съпругата, да е вече получател на собствената си пенсия. 

В примерите съм използвал съпруг като основен получател и съпруга като получател на процент от пенсията, но 

полът няма значение 

и работи по абсолютно същия начин, ако ролите са разменени. Считам, че е важно да подчертая това, защото някои от читателите могат да сметнат, че половете на получателите биха имали ефект върху размерът на пенсията, но това не отговаря на истината, тук в Америка. 

През годините съм ставал свидетел на ситуации, в които тези факти не са били известни на много от моите клиенти и като резултат от това, те са изпуснали шанса да получат сериозни суми пари от пенсията на своя брачен партньор или бивш брачен партньор, който е получавал пенсия в продължение на години наред. По този начин много хора са изчаквали грешно да натрупат необходимите кредитни точки и години стаж, докато те са можели да се пенсионират в по-ранна възраст и да спестят доста пари и от данъци, платени през годините, в които са продължили да работят с цел натрупване на необходимия стаж за пенсиониране. 

Искрено се надявам информацията, която представих днес да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля споделете тази статия с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето. 

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413 или на електронната ми поща - [email protected]. Въпросите, които четете са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.