Служебният кабинет продължава със смените в ръководството на МВР. Със заповед на премиера Димитър Главчев са освободени двамата досегашни заместници на министъра Калин Стоянов – Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

И двамата са смятани са назначения на "Продължаваме промяната". В миналото Ценкин, който е бивш служител на НСО, е отговарял за охраната на Кирил Петков. Дундакова пък бе сред предложенията на ПП-ДБ за вътрешен министър докато все още имаше преговори за несъстоялата се ротация, пише Медиапул.

На тяхно място Главчев е назначил Стоян Темелакиев и Тони Тодоров.

Обратно на шефския пост

Темелакиев е дългогодишен служител, беше на ръководна позиция в ГДБОП, както и зам.-главен секретар, а допреди няколко месеца – зам.-министър на МВР. Той бе уволнен от бившия премиер Николай Денков през миналата есен след уличните погроми в София покрай мача България-Унгария. Тогава фубтолни фенове протестираха срещу бившия шеф на БФС Борислав Михайлов и се стигна до сблъсъци с полицията.

От ПП-ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов, но ГЕРБ и ДПС го защитиха. След това Денков освободи Темелакиев. От ГЕРБ невендъж са казвали, че той не е имал нищо общо с действията на полицията в онази нощ.

Тони Тодоров също е дългогодишен служител. Допреди няколко месеца той бе шеф на "Охранителна полиция" в СДВР. Напусна в края на миналия септември по собствено желание.

Напрежението в МВР започна преди повече от половин година. ПП-ДБ твърдят, че министърът Стоянов е бил "подаден" от ГЕРБ. Той пък се оплаква, че Асен Василев се е опитвал да му наложи шеф на полицията в Хасково.

В последната седмица силовото ведомство бе разтърсено от скандала покрай разследването срещу бившата шефка на митниците Петя Банкова. Според прокуратурата тя и арестуваните заедно с нея Стефан и Марин Димитрови са били близки с доскорошния главен секретар Живко Коцев. След задържането им той подаде оставка, а после я оттегли с обяснението, че му бил оказан натиск. След встъпването на кабинета "Главчев" президентът Румен Радев освободи Коцев.

И в правосъдието

Промени има и в минитерството на правосъдието. От постовете са освободени заместниците на Атанас Славов - Юлия Ковачева и Емил Дечев. Назначена е Спаска Кинчева. Тя е дългогодишен прокурор. Била е магистрат в районната и градска прокуратура на София, както и в апелативната в Търново. Доскоро е работила във Върховната касационна прокуратура.

Това е поредното назначение в правосъдното министерство, свързано с държавното обвинение. В момента служебен министър е Мария Павлова, доскорошен заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.