Изтичане на информация разкрива визията на iPhone 14: блестящо лилаво покритие, което проблясва, когато се държи под определени ъгли.

iPhone 14

трябва да бъде пуснат на пазара към средата на следващия месец. Apple обяви, че ще проведе събитие в централата си в Калифорния на 7 септември с предварителните поръчки за гамата iPhone 14, които се очаква да започнат на 9 септември, съобщава Forbes. Въпреки че потребителите очакват подобрена камера, може би най-привличаща вниманието ще бъде новата гама от цветове, която включва блестящо лилаво, чийто тон се променя в зависимост от ъгъла на гледане. Новият метален лилав корпус на телефона стана обществена тайна след като беше споделен от DuanRui, надежден източник на предварителна информация за продуктите на Apple, в Twitter.

Говори се, че другите цветови опции

за предстоящия iPhone 14 ще бъдат морско синьо, златно, графитено и сребристо. Това ще бъде първият път, в който синьото е опция за телефона с подобно блестящо качество и ще замени розовото за стандартния iPhone 13 и Sierra Blue за iPhone 13 Pro. Другите характеристики ще включват по-голяма камера, екран без прорези и дисплей, който ще показва малко количество „бързо видима“ информация, преди да бъде отключен. Възможно е и телефонът да предлага директна сателитна комуникация – функция, която беше представена през 2021 г. Това ще позволи на потребителите да се обаждат за спешна помощ на места, където няма клетъчна услуга. Въпреки че Apple не говори за новите версии, ето какво знаем досега за iPhone 14.

По-голяма и по-добра камера

Вероятно е новите модели iPhone да имат подобрения в камерата. От MacRumours видяха бележка от анализатора на Apple Минг-Чи Куо миналата година, в която се казва, че моделите iPhone 14 Pro ще се предлагат с 48-мегапикселова ултраширока камера и възможност за запис на 8K видео.

Без "прорез"

Още от пускането на iPhone 10 през 2017 г., смартфоните на Apple имат широк черен „прорез“ в горната част на дисплея. Черната лента изяжда дисплея и пречи особено докато се гледа филм или се играе игра.  Премахването на прореза беше разкрито за първи път от анализатора на Apple Минг-Чи Куо през март 2021 г. В китайския сайт за социални медии Weibo изтече схема през февруари, която показва две изрезки, които ще заменят прореза. Анализаторът Рос Йънг разкри, че част от хардуера на Face ID може да бъде преместен под дисплея, намалявайки размера, необходим за прорезите.

Без физически слот за SIM карта

може да се предлага моделът на iPhone, което означава, че ще поддържа само eSIM. eSIM позволява телефонни планове да бъдат добавени към устройството без използване на физическа карта. Тази функционалност е активирана на някои от моделите iPhone 13.

Бързо опресняване и "винаги включен"

Друго предположение е, че моделите iPhone 14 Pro ще идват с технологията „ProMotion“. Това ще позволи на дисплея да се опреснява автоматично с честота от 120Hz, позволявайки по-плавно превъртане и показване на съдържанието. Съветникът на Apple Марк Гурман от Bloomberg също съобщи през май, че новите Pro смартфони ще разполагат с режим на постоянно включен дисплей, точно както Apple Watch. Екранът на телефона ще покаже малко количество „бързо видима“ информация преди да бъде отключен.

Спешни функции

Според Wall Street Journal функцията за съобщаване на автомобилна катастрофа е планирана за 2022 г., така че може да бъде включена в новата серия iPhone. Сензорите в устройството ще измерват скока в гравитационната сила, причинена от сблъсък на превозно средство, а след това автоматично ще набират службите за спешна помощ.