Помагач на телефонни измамници е задържан под стража по искане на Софийската районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 26 октомври умишлено е улеснил извършване на престъпление като е взел пликове с пари от места, посочени от извършителя.

Неустановено до момента лице се обадило на телефона на възрастен мъж от София и му казало, че дъщеря му е пострадала при инцидент и трябва да даде пари, за да бъде лекувана. Възрастният мъж не повярвал на това, тъй като дъщеря му от години живеела извън България. 

Малко по-късно той получил обаждане от друг телефонен номер и бил заблуден, че говори с инспектор от Първо районно управление в София, който е по следите на измамниците, които са му звънели. За залавянето им възрастният мъж трябвало да съдейства като изтегли от банка 5000 лева.

След като изтеглил исканата сума, получил телефонно обаждане, че трябва да остави парите в хартиен плик в определена кофа за боклук. Мъжът изпълнил указанията, но неустановено лице му звъннало отново и му казало, че трябва да изтегли още 5000 лева и пак да ги остави в кофа за боклук. Пострадалият изпълнил всички указания.

На следващия ден получил телефонно обаждане, че е бил измамен и неговите пари са взети от обвиняемия. След това възрастният мъж подал сигнал за случилото се.

Мъжът, който взел пликовете с пари, е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор. СРС се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че мъжът може да извърши друго престъпление и му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мярката подлежи на обжалване.