Израел заяви на 16 април, че при ударите му в Южен Ливан са били убити двама местни командири на "Хизбула" и още един оперативен работник, а подкрепяната от Иран групировка заяви, че трима нейни членове са били убити при изстрелването на ракети в отговор.

Израел и съюзникът на "Хамас" - "Хизбула" - си разменят почти всекидневно трансграничен огън, откакто палестинската войнствена групировка нападна южен Израел на 7 октомври, предизвиквайки война в ивицата Газа. Размяната на огън във вторник се случи при високо регионално напрежение, след като през уикенда Иран предприе ракетни и безпилотни нападения срещу Израел в отговор на смъртоносния израелски удар по консулството на Техеран в Дамаск.

Израелските военни съобщиха, че техен "самолет е нанесъл удар и е ликвидирал Исмаил Юсеф Баз, командир на крайбрежния сектор на Хизбула", като добавиха, че той е бил убит в района на Айн Баал в Южен Ливан. В друго изявление военните заявиха, че "самолетът е ударил и ликвидирал командира на ракетното подразделение на силите "Радуан" на "Хизбула" в централния и западния регион на Ливан", като посочи елитните сили на групировката и идентифицира боеца като Мохамед Шехури. В съобщението се казва, че при нападението край южноливанския град Шехабия е убит и друг "боец от звеното за ракети и снаряди на Хизбула".

Официалната ливанска Национална информационна агенция (ННА) съобщи за един загинал при израелски удар по автомобил в Аин Баал, на около 15 км от границата, и заяви, че друг "вражески удар" е бил насочен срещу два автомобила в Шехабия, в резултат на което е имало неуточнен брой загинали и ранени.

В изявление на "Хизбула" се казва, че Баз е бил убит, без да се споменава неговият ранг или роля, докато източник, близък до групировката, заяви пред АФП, че "полевият командир, отговарящ за региона Накура", е бил убит "при израелски удар". Мощното шиитско мюсюлманско движение също обяви, че Шехури и друг боец са били убити, без да съобщава ролята им, докато съюзникът на "Хизбула" движението "Амал" заяви, че един от членовете му е бил убит при "израелска атака" в Айн Баал.