Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е основният виновен за първата директна атака на Иран срещу Израел.

„Главният отговорник за напрежението, което сграбчи сърцата ни вечерта на 13 април, е Нетаняху и неговата кървава администрация“, каза турският лидер, който редовно критикува Израел и неговото ръководство.

„Тези, които мълчаха месеци наред за агресивното отношение на Израел, веднага осъдиха иранския отговор. Самият Нетаняху е първият, който трябва да бъде осъден", добави Ердоган, цитиран от вестник "Сабах".

Според него нападението на Израел на 1 април срещу иранското консулство в Дамаск е нарушение на международното право и "е капката, която преля чашата".

Турция на 14 април призова за "край на ескалацията" в Близкия изток след нападението на Иран срещу Израел, заявявайки, че има риск от разпалване на регионална война.

Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети срещу Израел в късните часове на 13 април в отговор на израелската бомбардировка на консулския отдел на посолството му в Дамаск. Почти всички снаряди бяха прихванати от Израел и неговите съюзници.