Мъж беше намерен мъртъв в западна Индонезия след нападение от суматрански тигър, това е последният случай на конфликт между хората и критично застрашения вид. Има само няколкостотин тигри на западния остров Суматра, те често са мишена на бракониери заради частите от тялото им, докато необузданото обезлесяване значително е намалило местообитанието им.

Екип от природозащитници беше изпратен да търси голямата котка, след като 26-годишният мъж беше намерен мъртъв в плантация в провинция Риау на остров Суматра в четвъртък следобед с рани, показващи нападение от тигър. „Нашият екип замина тази сутрин (да търси тигъра). Въз основа на доклада районът е в местообитанието на тигрите“, каза шефът на местната природозащитна агенция Генман Сухефти Хасибуан пред АФП.

Началникът на местната полиция Буди Сетиаван каза късно в петък, че са получили сигнал, че двама работници са чули техен приятел да крещи, докато са пръскали плевели в акациева плантация. Работниците се опитали да потърсят колегата си, но вместо това открили отпечатъци от тигри на земята. Те съобщиха за инцидента на ръководството на плантацията, което изпрати още хора да издирват жертвата. Тялото на жертвата по-късно е намерено с откъсната дясна ръка, както и с рани от ухапвания по врата. През февруари най-малко четирима фермери в най-западната индонезийска провинция Аче бяха нападнати от суматрански тигри в два отделни инцидента.

Суматранските тигри са смятани за изчезващ вид от Международния съюз за опазване на природата, в дивата природа от тях са останали по-малко от 400 екземпляра.