Фънки не е просто музикант - Фънки е преживяване. И въпреки строгия му поглед и хапливия му език държи на майтап. Виждат го и зрителите на шоуто „Като две капки вода". Зуека и Рачков не си спестяват хумора на гърба на най-колоритния член от журито. Още по-интересно е на работното му място - офисът му е пълен със спомени и автографи от големи музиканти, които е водил в България или е гледал в чужбина.

По тавана лазят дървени змии и гущери с индиански мотиви, а в същия стил по стените висят маски и тотеми. Има дискове, подредени по азбучен ред, китари, преспапиета, очила. И розови очила. Кабинетът му е шарен и пълен с истории като самият него. Създава промоутърската компания „София мюзик ентерпрайсис" заедно с Иван Несторов-Амебата през 1991 г. Оттогава заедно са направили над 1000 концерта, довели са звезди като Мадона, „Металика", Кайли Миноуг, „Дийп Пърпъл", „Депеш мод", „Айрън Мейдън", Роджър Уотърс и много други. С Амебата са партньори в бизнеса, колеги в група „Ера" и преди всичко приятели. „Черно фередже" пък е групата, в която Фънки и в момента може да бъде видян на участия по клубове.

Фънки, Светльо и Низамов направиха фурор в „Като две капки вода" с изпълнението на „Ха-ха". И публиката, и журито, и зрителите бяха във възторг. Изненадаха ли те приятно?

- Разбира се, че се изкефих. Защото съм участвал в записите на парчето, много пъти съм го пял с Милена, включително като бяхме във Франция на турне. С Мимето се знаем от хиляда години, работили сме заедно. На първия концерт на „София мюзик ентърпрайзис" - на „Содом", свирихме „Ера" и Милена.

В шоуто проявяваш много самоирония, водещите също правят много шеги за твоя сметка. Как приемаш този хумор?

- Забавлявам се. Зуека и Рачков са ми приятели, не мога да им се сърдя. Пишат глупости, че с Хилда Казасян сме на нож, а ние сме много добри приятели.

Обаче играеш ролята на лошото ченге в журито.

- Аз май навсякъде съм лошо ченге. Но пък не мога да одобрявам и харесвам всичко, нали съм нормален човек. Старая се да бъда обективен. Макар че понякога се поддавам на чувства. Както с Геро, когото много харесвам.

Мразиш ли Преслава? Имаш много дефинирано отношение към попфолка. Това влияе ли?

- В никакъв случай не я мразя. Вероятно отношението ми към музиката й ми влияе. Но когато тя се справя добре, го казвам. Когато стъпи накриво, веднага я хапя. Давам си сметка, че това е забавно предаване и ние не търсим таланти. В този смисъл като жури и като музиканти вероятно правим голяма грешка, че гледаме под лупа пеенето. А целта е да се пресъздаде максимално близо образът.

Калин Врачански се изпоти като Миро, но беше брилянтен Тил Линдеман.

- Именно. Затова му казах, че прилича на Ричард Чембърлейн, но не го докара на Миро.

Ти участваше и в един от сезоните на „ВИП брадър". Тогава бяхте заедно с Иван Ласкин и Юлиян Константинов, с които сте приятели. Те и в момента са в друг формат. Какво са този тип продукции според теб - преживяване, предизвикателство или източник на доход?

- Начин да изкараш някакви пари, може би. Всъщност не знам. Смятам участието си във „ВИП брадър" за голяма грешка. Вътрешно се смазах там. Изолацията ме съсипа. Иначе компанията беше супер. Но фактът, че нямаше телевизия, а аз съм маниак на тази тема, нямаше книги, други хора, ме съсипваше. Аз за герой не ставам. Ако стане война и ме хване врагът, достатъчно е да ми пуснат зъболекар на запис, за да си кажа всичко.

Ти си бил жури и на други формати, музикални. Според теб може ли от този тип предавания да се раждат звезди?

- Да, в България има добри певци. Малко са, но и държавата е малка. И тези таланти изплуват от такива формати. Аз съм сигурен, че повечето истински таланти дори не се явяват, защото се притесняват, а идват предимно кретени. Не съм бил в журито на „Екс фактор", когато спечели Славин. Пее страхотно това момче, въпреки че излъчването му е на счетоводител. Но това се учи. Спомням си и Маги Джанаварова - хем хубава, хем убийствено пее.

Но не успяват да пробият...

- Къде в блатото да пробият? Небето е много ниско над България. Това е пробивът - че те вижда цялата страна и оттам те чакат сватби, кръщенета и всякакви такива участия. Това е „Роден в България". Карма.

Има ли шанс българин да успее на музикалната сцена в чужбина. Виждаме по световните сцени румънци, гърци, сърби и .т.н.

- Не. И това е исторически обосновано. Сърбите са на светлинни години пред нас. Навремето Тито ги беше пуснал по цял свят и отдавна са с отворени очи. Румънците са много грамадна държава, да не забравяме, че там е текла синя кръв.

Има ли български музиканти, които ти харесват?

- Не. Ако трябва да направим пропорционално сравнение за изпълнителите по времето на моите родители - Маргарита Хранова, Емил Димитров и .т.н., и като видим как са изглеждали нещата - виждаш истински звезди. Дори визуално. Сегашните къде са?

Но навремето зад естрадата е стояла и държавата.

- Сега какво чака държавата? Трябва да има подкрепа във всяка една посока, свързана с изкуството. В момента е трагедия. Всичко е смачкано, няма поезия, изкласява простащината. Навсякъде се котират девойки с вид на долни ****** от стария Париж. Не искам да ги слушам.

Тази ситуация рефлектира и към твоя бизнес. Как се правят концерти с големи чужди звезди при все по-малка, да не кажа никаква подкрепа от спонсори?

- Разказва ми се играта. Когато започнахме с Иван, имаше страхотен ентусиазъм. Всички се заблуждавахме, че нещата ще се оправят. Няма да стане. Няма как. На тази държава й трябва диктатура, някой да я води. Иначе тоя заблуден народ не знае накъде да върви. Няма вече спонсори. Ако някой даде пари, с Амебата се кръстим. Има и друго. В България го няма духът на рока, в гените ни го няма. Това е вид култура, която войнства, мачка, развива. Тя е родена в Англия. Затова е най-силна в англо-саксонските държави. А при нас - неравноделни ритми. Всички чалготеки са пълни с млади хора. Нямаме автентични рок фенове. На Запад, като отидеш на концерт, се забавляваш. Усещането е друго.

Цената на билетите висока ли е у нас, или има други причини да не се пълнят залите и стадионите?

- Не е висока. В крайна сметка колко концерта имаш на година - 4-5 големи. И не отиваш на всичките. Не е проблемът в цената.

Продължавате с Амебата правите концерти на инат. Какво предстои до края на годината?

- Стивън Уилсън направи на 30 април в НДК убийствен концерт. Уникалният Ханс Цимер на 16 май в „Арена Армеец", „Слейър" (най-накрая ще си направя снимка с тях) и „Антракс" през май. Следват „Куин", „Скорпиънс", „Йън Гилън".

Кой за теб лично ще е сбъднатата мечта да посети в България?

- AC/DC. Макар че продължаването на турнето с Аксел като вокал е много грешен ход. При условие че има стотици трибют банди с убийствени певци. А този вече не може да пее. Не знам, искат да закриват бандата ли...

Да си поговорим за патриотизъм. Как гледаш на хората отряди, патрули или както там се определят, които доброволно охраняват границата?

- Не ги знам, не съм точният човек да си говорим за патриотизъм. Но аз не искам да има чужденци тук. Притеснявам се за сигурността, за децата ми. Имам приятели мюсюлмани, цигани, всякакви. Но не ги приемам бежанците. Както и бурките. Не мога да приема някой да ходи забулен. Как да знам дали не е запасал нещо отдолу? А за онези, дето ги хващат - и аз, ако съм, и аз ще ги хвана. Нали нарушават границата на България? Или гледам много елементарно? Защо ги били вързали. Е, как да не ги вържеш - ами ако ти скочат!?

А гласуваш ли на избори?

- Аз съм тотално далеч от политиката. Но ходя да гласувам. Мама ми е казала да пускам бюлетина. И аз пускам - празна.

Казваш, че не си типичният патриот. Но не си емигрирал. Твоите деца са в България.

- Не съм емигрирал, защото съм глупак. Можех отдавна да живея в Дания и да си гледам кефа. Не съм се замислял, че ще имам деца и трябва да мисля и за тяхното бъдеще. Може би вече съм тотален песимист. Когато започнахме бизнеса с Иван, няма да забравя първото отиване в Англия и срещата на ILMC (среща на организаторите на концерти), там бяха останалите промоутъри от Източна Европа. Хората отдавна са милионери. А ние сме на светлинни години. Вместо сега да си седя в къщата на Карибите, аз още изплащам апартамент.

А би ли насърчил децата ти да заминат в чужбина?

- Не съм от този тип родители, който да поучава. Но ако синът ми каже, че иска да отиде в Англия, моментално съм зад него, ще му помогна всячески. И на дъщеря ми също.

Децата ти имат ли отношение към музиката?

- Не. За сина ми музиката е някакъв шум. Дъщеря ми се опитва, ама не точно... Съжалявам за това. Имам 37 баса, на кого ще ги оставя? Трябва да ги завещая на държавата.

Кажи нещо по-пикантно от концертите на известни изпълнители в България и изобщо за известните, до които си се докосвал въобще.

- Един от най-големите изпитания в бизнеса е концерта на Пинк през 2007 г., който се провали, защото певицата се разболя. Още тогава се опитахме всячески да намерим под вола теле. Изпратихме комисия от наши медицински лица да я прегледат. Но тя наистина беше зле. Елтън Джон пък поиска вази в стаите, Шаде - отделна стая за кучето, която да е в бяло - за да не се стресира. Всеки си има изискванията. Ричи Блекмор също имаше много. Но той е гений - всичко му е позволено. Той не искаше да вижда цифрата 13 или 85, чийто сбор прави 13. Слагахме фолиа на прозорците, за да няма луна. Тъкмо слизаме за пробите и Амебата ми казва: „Ричи тръгва." Аз вървя към буса, вратата му е отворена и изведнъж виждам: любимец, едно... Дърпам вратата - името на фирмата върху буса е „Любимец 13". Мили Боже! Вземай тиксо, лепи, крий. Спасихме положението. Не успях да видя лично само Мадона. С Иван я гледахме от 15 метра. Страшна охрана! Докато с „Назарет", с „Йън Гилън", с „Аксепт" и други гости сме сядали и разпивали. Но това го правехме, когато бяхме по-млади. Сега гледам предимно грешките, които правим. И предпочитам да ходя на концерти в чужбина - като фен.