Ядките са много полезна и популярна храна, която се използва широко при приготвянето на различни специалитети или се консумират самостоятелно като лека закуска. Те са подходящи при всякакви диети. Въпреки че са с високо съдържание на мазнини, ядките имат редица впечатляващи ползи за здравето и теглото. Най-често консумираните ядки са бадеми, бразилски ядки, кашу, лешници, кедрови ядки, орехови ядки, фурми, стафиди, сушени плодове и други. 

Ядките са чудесен източник на много хранителни вещества

Ядките са много питателни. Те са с високо съдържание на фибри. Докато тялото ви не може да смила фибрите, бактериите, които живеят в дебелото черво, могат. Много видове фибри функционират като пребиотици или храна за вашите здрави чревни бактерии, които след това ферментират фибрите и ги превръщат в полезни късоверижни мастни киселини (SCFA).

Те са мощни антиоксиданти

Антиоксидантите, включително полифенолите в ядките, могат да се борят с оксидативния стрес чрез неутрализиране на свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките и да увеличат риска от заболяване. Орехите и бадемите са с високо съдържание на полифенол, който помага за защита на клетките от увреждане.

Поддържат здравето на червата

Ядките са добър източник на фибри, като бадемите, лешниците, шамфъстъкът и пеканите са сред най-богатите. Храна, богата на фибри, е свързана с по-нисък риск от редица хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет. Увеличаването на фибрите във вашата храна също може да подпомогне и регулира храносмилателната ви функция.

Помагат при загубата на тегло

Въпреки че се считат за висококалорична храна, изследванията показват, че ядките могат да ви помогнат да отслабнете, тъй като тялото ви не ги абсорбира всички, а част от мазнините остават уловени във влакнестата стена на ядките по време на храносмилането. Освен това фибрите ви помагат да се чувствате сити и намаляват броя на калориите, които усвоявате от храната.

Понижават холестерола и триглицеридите

Ядките имат впечатляващ ефект върху нивата на холестерола и триглицеридите. Доказано е, че шамфъстъкът понижава триглицеридите при хора със затлъстяване и диабетици. Понижаващата холестерола сила на ядките може да се дължи на високото им съдържание на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Бадемите и лешниците повишават „добрия“ HDL холестерол, като същевременно намаляват общия и „лошия“ LDL холестерол.

Полезни са при диабет тип 2 и метаболитен синдром

Диабет тип 2 е често срещано заболяване, което засяга стотици милиони хора по света. Метаболитният синдром се отнася до група рискови фактори, които могат да повишат риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Следователно диабет тип 2 и метаболитен синдром са тясно свързани. Ядките може да са една от най-добрите храни за хора с метаболитен синдром и диабет тип 2. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и не повишават много нивата на кръвната захар. По този начин заместването на ядки с храни с по-високо съдържание на въглехидрати трябва да доведе до понижени нива на кръвната захар.

Източник Pixabay

Намаляват възпалението

Ядките имат силни противовъзпалителни свойства. Възпалението е начинът на вашето тяло да се защити от нараняване, бактерии и други потенциално вредни патогени. Хроничното, дългосрочно възпаление обаче може да причини увреждане на органите и да увеличи риска от заболяване. Изследванията показват, че яденето на ядки може да намали възпалението и да насърчи здравословното стареене.

Някои ядки – включително шамфъстъци, бразилски орехи, орехи и бадеми – се борят с възпалението при здрави хора и такива със сериозни заболявания като диабет и бъбречно заболяване.

Намаляват риска от инфаркт и инсулт

Ядките са изключително полезни за сърцето. Няколко проучвания показват, че ядките помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт поради ползите им за нивата на холестерола, размера на „лошите“ LDL частици, функцията на артериите и възпалението.