Госпожа Габриел не заслужава да бъде използвана за говорител на подобна позиция: да отказва преговори по изключително важни за страната и партньорите ни теми, да хвърля голословни твърдения за противоконституционност на нашите задълбочени предложения, без да може да формулира каквато и да било алтернатива.

Не заслужава да бъде изтиквана напред, така че зад гърба ѝ да се прикрие едно статукво в съдебната власт, службите и регулаторите, което, сигурен съм, не ѝ харесва.

Призовавам за разговор с аргументи и алтернативи, а не с емоции и прилагателни. Време е да се поемат ясни ангажименти за реформи и да спре разиграването. И това е разговор с господин Борисов.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред "Дневник", във връзка с реакцията на вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която в сряда заяви, че няма да подпише предложения от ПП-ДБ меморандум за съвместно управление с ГЕРБ. 

По думите му е аритметично възможно да възникне друго мнозинство в настоящия парламент:

"Това обаче ми се вижда самоубийствен сценарий за тези, които ще влязат в него. Наскоро господин Борисов каза, че "Възраждане" не била проруска партия, но пък те се появиха в Москва. От тази гледна точка ми се струва, че определени опции изчезнаха.

Идеята да възстановят конструкцията с БСП и "Има такъв народ", която - това често се забравя - беше готова и само обратът с Гешев я провали, също би била напълно непродуктивна. Впрочем, това ще бъде реалността и след едни избори. Да не говорим за избори, в които отново централна тема ще бъде ролята на ДПС", обясни още Иванов.

Според него да спрат преговорите би било престъпна отговорност.

"Вярвам, че след известно време за успокояване на емоциите и избистряне на стратегическата яснота ще започнем сериозен разговор по всички теми и предложения, залегнали в меморандума, и ще стигнем до подробни писмени ангажименти по тях. Оформлението и заглавието са без значение", добави депутатът.

По думите на Христо Иванов няма как ГЕРБ и ДПС да принудят правителството да работи, въпреки желанието му да подаде оставка.

"Никой не може да принуди едно правителство, което е изчерпало политическия си ресурс, да работи. Това е ситуация, която и самите ѝ автори много трудно ще могат да обяснят. От тази гледна точка реалният, отговорният сценарий е на 6 март акад. Денков да си подаде оставката, както той сам казва, че ще направи. И максимално бързо да се разберем по всички елементи, които са необходими, за да може да бъде избрано правителство с премиер Мария Габриел. Това управление трябва да отговори на въпроса как продължава борбата с корупцията, как продължава съдебната реформа, как реформираме службите и как попълваме регулаторите по начин, който е обществено убедителен. Ако договорим отговорите на тези въпроси, не виждам защо трябва да разсъждаваме върху някакви екзотични, граничещи с извращението сценарии, в които акад. Денков подава оставка, но тя не се приема", каза депутатът.

По думите му всички все още чакат от акад. Николай Денков и Мария Габриел окончателната им оценка за работата на отделните министри, за да се пристъпи към разговор за персоналния състав. Иванов уточни още, че ПП-ДБ са склонни да коментират механизъм за съгласуване на всички решения.

По думите на Иванов, ако мнозинството не може да се разбере да управлява заедно, се отива на избори и това е закон на физиката в една демокрация.

"Въпросът е кое е решаващото. Ако някой каже, че не харесва механизма за регулаторите и го вади извън скоби. Трябва да предложи друг и да застане пред обществото с това предложение. Като не се харесва механизмът за регулаторите, който ние предлагаме, значи ли, че се очаква да приемем, че сега 100% са на ГЕРБ, ДПС? Или ни се предлага огласената от Десислава Атанасова формула - две трети на ГЕРБ и ДПС?", запита той.

"Описана е доста детайлно една дълга процедура, която включва възможност и действащи лица извън парламентарно представените партии да правят номинации, разбира се, подлежащи на припознаване от народни представители. За първи път предлагаме толкова развита процедура за проверки: първо за интегритет, тоест за липса на корупционни индикации; след това за наличието на професионални квалификации; едва след това предвиждаме консултации, при които политическите сили от мнозинството да седнем и да се договорим кои номинации ще подкрепим. Това не изключва номинации на други политически формации, на граждански организации, но трябва да е ясно кой носи отговорност.

Тази отговорност по силата на вота на избирателите, на конструкцията на това мнозинство е 50 на 50. Но това е дял на отговорността, а не на партийните парашутисти и корупционните сапьори. Целта ни е да договорим процес, който изключва последното в максималната възможна в тази среда степен. Консултациите са предвидени да се случат едва когато са изготвени докладите от всички комисии, за да е ясна цялата картина. Едва тогава, при условията на взаимна възможност за вето, и то с принципни аргументи, да се обединим за кого ще гласуваме в пленарната зала.

Не предлагаме партийни квоти, а политическа яснота накрая. Изрично предлагаме да си забраним да издигаме ярки политически кандидатури и да се ангажираме, че няма да играем с други партии. Например, както когато ГЕРБ и ДПС играха с "Възраждане" и "Има такъв народ" за избора на подуправител на здравната каса. Не във Варненския общински съвет, а в парламента за разпределението на 8 млрд. лв., които минават през здравната каса. Този механизъм очертава реалността, че споделяме отговорността. Всичко останало е нежелание да сменим регулаторите, защото в момента те са 100% на ГЕРБ и ДПС.

Тези 100% доведоха до ситуацията, която виждаме в казуса "Нотариуса". Чия индивидуална отговорност е тя е въпрос, който ще изясняват институциите. Но тя е политическо наследство от управленията от последните десетилетия и от модела, който сега трябва да реформираме. Който разбира, че това трябва да се промени, е част от решението. Който не разбира, е част от проблема.", посочи той.

По думите му ПП-ДБ са предвидили  законодателни и други политически ангажименти, които да гарантират, че и комисията, и политическата система ще се заемат с всички аспекти, които досега са видими във връзка с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

"Настояваме това да се случи бързо. От парламентарното разследване може да последва разкриване на информация и политически последствия. Това не е маловажно, но от гледна точка на определени наказателни последици на нас ни трябва много бързо да бъде попълнена Комисията за противодействие на корупцията. Всички органи, които трябва да разследват този казус, реално трябва се разследват сами себе си. Тъй като са в неизвестна степен накиснати в цялата тази проблематика и дълго време очевидно са си затваряли очите. 

За всички въпроси за индивидуална отговорност, включително на конкретни политически лица, трябва да има орган, който може да ги разследва. Затова фокусът ни е бързо и по максимално убедителен начин да започне попълването на комисията - не с партийни довереници, а с хора, които са обществено убедителни. Това също се забави прекалено много въпреки многократните ни призиви. Надявам се госпожа Габриел да си дава сметка колко неприемливо е за страната ни и за нейните водещи лица да изглежда, че нямаме воля да разследваме корупцията по убедителен начин", обясни депутатът.