„Стрелбата е за интелигентни хора – казва Росен. – Особено при пистолета се изисква да имаш усет за тялото – как да изолираш различни мускулни групи.

Трябва да си наясно каква е ориентацията на различни части на тялото в пространството, да го усещаш, известно още като кинестетична осъзнатост, но и да си много аналитичен, с високо IQ...“

Ако някой си представя един от най-добрите стрелци на България и топстрелец на Щатите като един Рамбо – нищо подобно. Росен Христов е един високообразован, ерудиран човек, интересен събеседник, с богати познания във всички сфери на живота.

Той е многократен шампион по динамична (практическа) стрелба и

първият българин, който покрива стандартите за „черния колан“

сред стрелците в САЩ – титлата Grand Master. Росен разбива много представи в мен. Не е достатъчно да си точен и ръката ти да не трепва на спусъка. Трябва и да си достатъчно бърз и пъргав, за да си първи... Елементарно.

„Особено в близка дистанция, в градски условия например, всичко се свежда до това кой ще направи по-бърз и сравнително точен изстрел“, казва той. При самоотбрана, разбира се. И никой не бива да се зарича, че няма да му се наложи да прибегне до самоотбрана, или да защити близък човек например. Все пак живеем в един динамичен, агресивен и жесток XXI век...

Роден е в София и като всяко момче играе с пушки и пистолети, без да подозира, че един ден ще ги изучава детайлно. „Всеки в детството си иска да бъде екшън герой“, казва Росен. Завършва гимназия с английска паралелка. Оттогава си спомня любовта към рисуването, за което има дарба. „И днес харесвам и се наслаждавам на хубави творби на изкуството, на усещането за красота като цяло“ – отново изненада от този топстрелец.


Като тийнейджър е силно привлечен от компютрите, дори сам си сглобява един от първите домашни компютри. Първата му среща с източните бойни изкуства е таекуондото, което днес определя като „малко повече хореография, отколкото практичност“. Пет години тренира и бокс. После се занимава със смесени бойни изкуства. Сред първите трениращи е в клуба по ММА „Бокидо“, а основателят Кирил Алексиев е първият му треньор. Там тренира интензивно, всеки ден.

В казармата е оператор на „Стрела 10“ – зенитна установка „земя – въздух“. Там за пръв път установява колко бърз може да бъде. „Тренировките бяха много близки до някои компютърни игри. Трябваше да се разпознават силуети на бойни самолети, за да се прихващат. Бях много добър в това, можех да извършвам прихват за 2 – 2.5 секунди, при много добрия стандарт от 3 секунди. Започваш да се съревноваваш със себе си, да предизвикваш себе си, да си все по-бърз“, спомня си той.

После работи в „Дипломатическа сигурност“ за американското посолство в София, където минава редица сериозни курсове. „Отговорностите бяха различни, но да, работехме за сигурността на американски дипломати“, казва той.

С колеги от МВР и военните структури по стрелба в началото на 2000-та година

учредяват първия клуб по динамична стрелба

– „Динамик“. Росен обяснява, че този бойно-приложен спорт е на базата на практически умения, свързани с бойни пистолети.

При него се разиграват различни сценарии, подреждат се специфични сценарии с различни препятствия, имитирайки реална обстановка, придвижваш се доста бързо и т.н. Постепенно се учредяват нови и нови клубове и се създава федерация по динамична стрелба.


„Това, което ме грабна и заинтригува в динамичната стрелба, беше тази комплексност – на умения, които трябва да се развият, не само физически, но и психологически. Състезаваш се първо със себе си. Когато се постига по-високо ниво, всъщност осъзнаваш, че около 90 – 95% всичко зависи от менталната ти нагласа, която в повечето случаи много се подценява като изключително важен фактор. Така е във всички спортове, които имат бойно-приложен корен, включително и при леката атлетика“, казва Росен.


В клуб „Динамик“ започват да организират първите състезания. Росен не е броил колко пъти е станал републикански шампион по динамична стрелба. Успоредно с това членовете на клуба се обучават, като си поръчват CD-та от Щатите. „Все едно „откривахме топлата вода“, но когато се развиха повече клубове, започнахме да участваме в международни състезания и да научаваме все повече и повече“, казва Росен.

Многократният шампион на България и победител в международни турнири получава контракт за няколко години като инструктор в Близкия изток. „Там имах възможност да видя много неща, от инструктори, работили за специализирани полицейски и армейски подразделения. Тази среда ми даде много широко полезрение на различни методологии. Като се върнах, реших, че трябва да отида в Меката на практическата стрелба в света – САЩ, да премеря сили с най-добрите.

Съдбата помогна в този случай и спечелих Зелена карта“,  споделя Росен.

Преди 9 години той заминава първо за Лас Вегас, при приятел, ветеран от морската пехота на Щатите. „Беше като reset („нулиране“) на целия ми живот – почвам отначало, отивам някъде другаде, без да познавам много хора, но обичам предизвикателствата“, спомня си той.


След година и три месеца във Вегас, Съдбата го среща с Рон Ейвъри, легенда в динамичната стрелба, обучавал тайните служби на Щатите и основател на стрелковата академия Tactical Performance Center (TPC) в Сейнт Джордж, щата Юта. Ейвъри я създава заедно с Кен Нелсън, участващ в разработката на софтуер, който се използва и днес за измерване на постиженията на състезанията по практическа стрелба в цял свят.

„С Рон Ейвъри се срещнахме на едно състезание, заговорихме се и установихме, че имаме доста сродни разбирания и философия за живота“, споделя Росен. Той става помощник-инструктор, после водещ инструктор в TPC и се премества в Сейнт Джордж. Днес е директор по тренировъчния процес в академията TPC.

С колегите му са подготвяли инструктори по огнестрелна подготовка от командването на „Специални операции“ на САЩ, морската пехота и много специализирани полицейски подразделения от типа на S.W.A.T. („Специален отряд“) в известната лента.


Успоредно с работата си като инструктор, Росен е и състезател по динамична стрелба. Придобива най-високата степен за стрелец – Grand Master още на втората година в САЩ, от USPSA – United States Practical Shooting Association – организацията, която издава тези сертификати.

„Постигнах го благодарение на Рон Ейвъри, който стана мой ментор и треньор – споделя Росен. – С него сме прекарали безкрайни часове да си говорим не само за чистата техническа подготовка, но и за философията на практическата стрелба. Като всяко бойно изкуство, стрелбата е в много голяма степен философия. Много зависи и от ценностната система, която си изградил. Това превръща стрелбата в бойно изкуство... Липсва ми Рон Ейвъри, преди 4 години си отиде от рак.“

През 2017-а българинът става трети в класацията на най-добрите топстрелци на Америка, сред 700 конкурента. Днес заема трайно място в топ 20 на тази класация.


Бил е шампион на щата Тексас няколко пъти, на щата Аляска, вицешампион на щата Юта, печелил е и много други състезания. „В момента конкуренцията по динамична стрелба в Щатите е много голяма“, казва той.

Росен Христов е фирмен стрелец на CZ – чешка компания, една от топ фирмите за производство на много добри пистолети. Състезава се в отбора на CZ-USA – също чешка компания, с много голямо представителство и известност в САЩ.

Харесва си и двата ангажимента – като преподавател и състезател. „Да си преподавател си има своя чар. Важното е да не се правиш на велик пред курсистите, а да обясняваш простичко и ясно всичко. И да бъдеш лидер“, казва той. А за своите курсисти Росен Христов определено е лидер – като топстрелец.

Всяка година той прекарва по месец-два в обучения в България – с инструкторите, 68-а бригада „Специални операции“ в Пловдив и други специализирани подразделения.

Обучавал е и легендарните гурки от Непал

– непобедимите високопланински бойци, известни още от Втората световна война.

Живее в Сейнт Джордж, втория по големина град в Юта. „При това непрекъснато пътуване е трудно да се създаде семейство – споделя той. – Ние обикаляме из целите Щати и в чужбина, провеждаме обучения за цивилни, полицейски и армейски подразделения.“


Хобита са му алпийските ски, бокс – за поддържане на форма. Сертифициран леководолаз – скуба дайвинг към международната организация SSI. Занимава се и с видеография.

„Последното ми хоби, на моите зрели години, са уроците по електрическа китара. Уча и теория на музиката. Аз съм рокаджия, metal head, както казват тук. Върл фен съм на Nightwish“, казва той и показва направена от него дигитална творба на вокалистката на групата – Флор Янсен.

„България в сърцето ми? Патриот съм, обичам си България и не пропускам случай да запозная американците с нашата богата култура и история“, споделя Росен Христов.