Две туристически забележителности от Севлиево влязоха в списъка на „100 туристически обекта“ на Български туристически съюз (БТС). Това са Хаджистояновото училище, в което се помещават основните експозиции на Исторически музей – Севлиево, и крепостта „Хоталич“, съобщи БТА.

„Процедурата беше дълга, изискваха голям обем информация в текст, снимки, анкети и др. Радвам се, че на първото обсъждане, след дълго прекъсване, Националният координационен съвет одобри кандидатурата на Исторически музей – Севлиево и включи предложените обекти в Севлиево“, коментира директорът на Историческия музей Ивета Миленова.

„Това е голямо признание за качествата на музейните обекти, единият от които – „Хоталич“, е обявен за недвижима културна ценност с национално значение. Радостен съм, че нашите усилия за развитието на туризма в района продължават в правилна посока и всичко направено до момента е оценено“, каза за БТА кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

Средновековният град,

известен днес като крепостта „Хоталич“,

е изникнал още през пети век като военно укрепление. В днешно време той е изключително добре консервиран и възстановен. Само на 4 км от град Севлиево всеки може да се докосне до духа на Средновековието, да разбере как са живели първите българи по тези земи, да види автентични останки от стари църкви и жилища.

Добре укрепени и обезопасени са стълбите, които водят до върха на крепостта и крепостната кула. Откъдето пък гледката наистина се запечатва завинаги в сърцето и ума. От едната страна се е ширнало поле като тепсия, от другата – Балканът е надигнал страховита великанска снага. Възстановени са множество от постройките, които са били зад крепостните стени. Ясно човек може да различи домовете и църквите.

Експозицията от средновековни предмети и облекла е интересна за малки и големи. Има и няколко стенобойни оръдия – атракция най-вече за децата. В трите възстановени къщи са изложени скромни, но любопитни експозиции със средновековни облекла, оръжие, открити съдове и оръдия на труда.

Археологическите разкопки на мястото продължават.

Реставраторите са се погрижили да направят пътечки, стълби и парапети до всички находки и разкопки. Обиколката на цялата крепост отнема по-малко от час, но пък има десетки места за отдих – беседки, маси с дървени пейки, каменни навеси. Съвсем спокойно посетителите могат да планират пикник на поляната или просто да се насладят на вдъхновяващата гледка, която изпълва очите и отваря дробовете.

„Хоталич“ е една от най-добре поддържаните крепости в България. Официално е открита за посетители през 2014 година от Община Севлиево. Днес е средище и на млади творци, често има изложби и артфестивали.

Разположена е на 4 км от

Севлиево и е лесно достъпна през по-голямата част от годината.

През 1981 г. започват цялостните разкопки на „Хоталич“. Открити и разкопани са 86 каменни постройки, разположени вътре и извън очертанията на крепостните стени. И двете части на града били защитени от каменни стени, изградени от дялани камъни, споени с хоросан. Заради денивелацията на терена, жилищата били полувкопани в стръмния склон от северната си страна, а доизграждани от южната.

Крепостта „Хоталич“

Във външния град имало четири квартала, три църкви, открити са работилници, пещи за топене на метал, керамични пещи, като всички те са представлявали масивни каменни постройки. По-голямата част от населението живеело в каменни къщи на един или два етажа. Външният град бил обграден с каменни стени, някои от които са запазени до над 3 м височина, отбранителни кули и 5 порти. За нуждите на занаятчийското производство са били изкопавани ями, в които се събирала дъждовна вода. Някои от тях са с богат погребален инвентар – пръстени, гривни, обеци, кръстове и др.

В крепостната част са запазени болярското жилище, малка семейна болярска църква, казармени и складови помещения. В крепостната част от града имало и резервоар за вода, който бил рядкост при средновековните български крепости и предпоставка за падането на добре изградени крепости именно поради липсата на вода. При разкопките е открита малка част от глинен тръбопровод.

Градът е възникнал през V – VI век като военно укрепление, а през Х век е възстановен от българската държава. Стоял е между средновековните градове Търново и Ловеч и е определян като средновековен град с местно значение.

Просъществувал е до края на ХVII век.

След възстановяването му през X век Хоталич е бил най-големият по площ, като изключим столиците от Първо и Второ българско царство Плиска, Преслав и Търново. Предполага се, че когато турците завземат Северна България, разрушават крепостта „Хоталич“ и прогонват населението. Заселват се в долния Хоталич, на левия бряг на река Росица, и го наричат Серви-Селви (Севлиево).

Крепостта „Хоталич“

Внушителната сграда на Хаджистояновото училище

в Севлиево и днес носи името на своя дарител. Тя е построена през 1844 година за училищна сграда, която може да побере нарасналия брой желаещи да се учат севлиевски деца. Средствата за нея осигурява изцяло Хаджи Стоян Николов, градски първенец и богат търговец, който през 1925 г. е дарил средства и за построяване на килийно училище. Достойният българин определя част от собственото си дворно място, отделя от личните си средства около 60 хиляди гроша и през 1842 година строежът започва. През 1844 година голямата и представителна сграда в общи линии е завършена.

Едно от първите български светски училища по българските земи – Хаджистояновото училище, има и своя достоен пръв учител. За първата учебна година Хаджи Стоян поканил младият Петко Рачев Славейков. Обучението се провеждало по съвременната взаимоучителна метода, малките ученици изучавали българска и свещена история, аритметика, пеене, гимнастика и други предмети, полагали годишен публичен изпит.

В продължение на десетилетия тук получили своето образование поколенията млади севлиевци, организирали и провели Априлското въстание в Севлиевския край, а след това изградили свободна България. След Освобождението в града започва изграждането на нови, по-съвременни училищни сгради и Хаджистояновото училище получава ново предназначение. От средата на ХХ век то е основна сграда на Исторически музей в Севлиево.