Облаци от прах, донесени от пустинята Сахара, покриха Атина и други гръцки градове, което е един от най-тежките подобни епизоди в страната от 2018 г. насам, съобщиха официални лица. Жълтооранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг, ограничавайки видимостта и предизвиквайки предупреждения от страна на властите за рискове за дишането.

"Това е един от най-сериозните епизоди на концентрация на прах и пясък от Сахара от 21-22 март 2018 г. насам, когато облаците нахлуха по-специално на остров Крит", заяви Костас Лагувардос, директор на метеорологичните изследвания в Атинската обсерватория.

В края на март и началото на април Гърция вече беше засегната от облаци прах от Сахара, които поразиха и части от Швейцария и Южна Франция. Властите предупреждават, че концентрациите на прах могат да намалят слънчевата светлина и видимостта, като същевременно увеличават концентрациите на фини замърсяващи частици, което представлява риск за хората с основни здравословни проблеми.

Пустинята Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона фини прахови частици годишно. Докато най-големите частици бързо се връщат обратно на земята, най-малките могат да изминат хиляди километри, достигайки до цяла Европа.

Гръцката метеорологична служба заяви, че небето ще започне бавно да се прояснява на 24 април.