Няколко градски съветници помолиха писмено кмета Лори Лайтфут да премисли позицията си за задължителната ваксинация на служителите на града поради възникналите търкания с полицейския синдикат в Чикаго. Те изразиха своите опасения, че противопоставянето ще се отрази неблагоприятно върху реда в техните общности. На последното заседание на съвета обаче Лайтфут не изглеждаше склонна да разисква въпроса.

Кметът е в остро противоборство с чикагския клон на Ордена на полицейското братство, чийто председател Джон Катандзара призова членовете на синдиката да предпочетат неплатен отпуск пред съобразяване с изискването за докладване на ваксинационен статус, срокът за което изтича в петък.

Според най-песимистичните очаквания около половината от полицейските служители на града може да се окажат заплашени от спиране на заплащането след петък, което ще се отрази на обществения ред.

В сряда вечерта стотици редови полицаи се стекоха в щаба на Ордена, за да получат от ръководството му отговори какво да правят, когато откажат да се съобразят с наредбата.

Късно вечерта на същия ден съветниците Марти Куин и Мат Оей писаха до Лайтфут писмо, като в него се казваше:

„Извънредно притеснени сме, че общностите ни ще бъдат поставени в сериозна опасност.“

На срещата на синдиката други градски съветници отправиха послание към кмета.

„Мисля, че кметът е подходил с необходимото усърдие, но все пак я молим да оттегли това задължение (за ваксините и статуса – бел. ред.)" - каза съветникът от 41 район Антъни Наполитано.

В момента наредбата предвижда спиране на плащането за служителите на града, които не докладват какъв е ваксинационният им статус до петък.

„Единственият начин това да проработи е да държим хората отговорни (за несъобразяване с наредбата – бел. ред.) и ние сме абсолютно подготвени да го направим“ - каза Лайтфут.

Още в сряда тя призова полицаите да защитят себе си, семейството си, колегите и обществото, като се ваксинират.

Катандзара заплаши, че Орденът ще търси блокиране на наредбата на града по съдебен път. До четвъртък това още не е станало.