Цените на дизела и бензина ще се качат още, независимо дали отсрочката да преработваме руския петрол ще падне незабавно, или след 13 месеца. В студиото на "Тази сутрин" министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че ако се наложи, държавата е готова да поеме контрола над рафинерията в Бургас.

Пианистът Людмил Ангелов и сега намира цените на бензиноколонката за тревожно високи.

"Те вече са непоносими, какво да очакваме в тази посока, ще станат още по непоносими. Аз от гледна точка на потребител без да политизираме на нещата мисля, че интересите на България седят над политическите интереси, в случая интересите на гражданите", каза Ангелов.

На световните пазари се забелязва лек спад в цените. По изчисления на Центъра за изследване на демокрацията бензинът и дизелът без дерогация днес трябва да поскъпнат с 1 до 2 процента или 5-6 стотинки за литър. Какви ще са цените след 13 месеца - рано е да се каже заради неизвестните цени на петрола.

"Дерогацията при всички положения ще има отражение върху крайните цени и поне от моя опит можем да очакваме едно поне първоначално спекулативно повишаване на цените. Тук идва и ролята на държавата, тя трябва да се намеси, за да спре такъв тип спекулация", каза икономистът доц. Едуард Маринов.

В ефира на "Тази сутрин" икономическият министър обясни, че и сега технически рафинерията може да преработва и неруски петрол, а държавата може да осигури доставки.

"Ние можем в един сравнително кратък период от време да ангажираме ресурс от страна на държавата, с който да подсигурим тези доставки, ако не наложи ние да поемаме оперативния контрол над рафинерията", обясни Богданов.

Около десет са алтернативните варианти за внос на неруски петрол, каза министърът.