Казах, че няма да има смяна на външен министър. В петък водихме разговори с президента Румен Радев, на който предложих аз да поема Министерство на външните работи. Това заяви премиерът Димитър Главчев. 

"Изчакваме да видим как ще се развият събитията. Ако той издаде указ да поема Външно министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президента Радев", допълни премиерът. 

Главчев подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре". 

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 
Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

bTV съобщи, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев - да се срещнат в петък и да коментират предложенията му.

Радев посочи, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. "Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, отбеляза президентът.