Някои хора може да имат хиляди долари в непотърсени фондове и дори да не го знаят – от банкови или брокерски сметки до дивиденти от акции, застрахователни полици, неосребрени чекове и други. 

Над 30 милиона души в Съединените щати имат непотърсена собственост, за която или са забравили, или никога не са знаели, че е тяхна, съобщава Националната асоциация на администраторите на непотърсена собственост (NAUPA), която е част от Националната асоциация на държавните ковчежници.

Как може някой да не знае къде са всичките му пари?

Въпреки че списъкът с възможни сценарии е дълъг, ето някои общи примери: 1. Ако сте се местили много, може да имате чекове, които са били изпратени на стари адреси и никога не са били препратени. Или не сте се местили от години, но чек е изпратен на грешен адрес. 2. Може да имате стари банкови сметки отпреди години, които никога не сте затваряли и сте забравили за тях. 3. Може да имате право на изплащане от нечия животозастрахователна полица или имущество и или не сте били уведомени за това, или не сте могли да бъдете открити от компанията или адвоката, натоварен да ви намери. 4. Или може би някой във вашето семейство има Алцхаймер или друго медицинско състояние, което ги кара да забравят за различни сметки или активи.

Как да разберете дали имате непотърсена собственост?

NAUPA улеснява търсенето на непотърсени активи чрез своята база данни в отделните щати. За да получите пълна представа дали имате непотърсени пари или активи, първо проверете сайтовете за непотърсени имоти на всички щати, в които сте живели през живота си (включително окръг Колумбия и Пуерто Рико). След това направете кръстосана проверка с националната база данни. Сайтът е www.unclaimed.org. В щата Илинойс, където живеят най-много българи, ковчежника държи непотърсени над 5 милиарда долара. Може да проверите онлайн на www.icash.illinoistreasurer.gov.

Бъдете реалисти

Въпреки че би било хубаво да научите, че някъде има милион долара на ваше име, това е малко вероятно. Да, има някои наистина големи суми, открити през годините – Фрихс цитира случай в Илинойс за 11 милиона долара. Но е много по-вероятно да имате някъде от $10 до $500. Непотърсена собственост на стойност над 4 милиарда долара беше върната на хората през фискалната 2022 г., каза NAUPA. Но разделете това на около 33 милиона души и ще получите средно $121 на човек. 

Може да сте от късметлиите: 30 млн. души в САЩ разполагат с непотърсени средства

Всеки щат решава дали да разкрие каква е сумата по вашата непотърсена собственост, когато извършвате първоначалното си търсене. Някои не разкриват никаква стойност, докато не преминете през пълния процес на предявяване на иск. Други, като Илинойс, могат да дадат обща индикация (напр. под $100 или над $100). И повечето, ако не всички щати, нямат давностен срок за това кога ще поискате собствеността си. 

Например, законът на Алабама казва: „Щатът ще поддържа попечителството върху средствата завинаги, докато законният собственик или наследниците му не се появят, за да си ги поискат.“ Всички базирани на щат процеси за търсене и искове са безплатни. Така че, ако компания ви изпрати покана, предлагаща да свърши работата вместо вас в замяна на такса, помислете два пъти, съветват експертите.

Може да сте от късметлиите: 30 млн. души в САЩ разполагат с непотърсени средства

Можете ли да се справите без NAUPA?

Разбира се. Може да извършите търсене и сами. Започнете от търсене във вашия щат или в щатите, в които сте живели. Това може да направите на сайта www.missingmoney.com. Или да потърсите в сайтовете на отделните щати. Уверете се, че търсите в официалния сайт, съветват експертите.

Подгответе и доказателства. За да предявите иск за забравените си пари трябва да докажете кой сте, често с лична информация, а понякога трябва да се идентифицирате с личен документ. Mоже също така да се нуждаете от регистрация от компанията, в която сте работили.

Обжалвайте, ако средствата ви са блокирани. Ако щат отхвърли иска ви, отбележете внимателно какво бихте променили в искането си. Ако не виждате отговора и живеете там, където са непотърсените средства, свържете се с вашите щатски представители и ги помолете за помощ.

Ако компания е прехвърлила собствеността ви на щата и сега създава пречки, обжалвайте нагоре по веригата във всеки отдел за обслужване на клиенти.