Лична позиция на американски сенатори, която може да е плод на лобизъм и която се използва от президента Румен Радев, за да петни имиджа на България в световен план – по този начин ГЕРБ реагира на критиките на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Менендес, който в съвместен текст с републиканеца Джеймс Риш предупреди, че корупцията, политизираната съдебна система и несвободните медии застрашават отношенията между Вашингтон и София, предава bTV. Темата влезе в дневния ред, след като президентът Румен Радев коментира позицията пред журналисти по-рано днес. Още в началото на брифинга в централата на управляващата партия зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и кандидат-депутатът Даниел Митов заявиха, че позицията е в личните профили на сенаторите и не обвързва по никакъв начин нито комисията, нито Сената. Георгиев остави без отговор въпроса защо тя е и на сайта на комисията.

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България („Републиканци за България“ е партията на бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов – б.р.), хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие (Цветанов отговаря и на този критерий – б.р.). Стратегическият диалог, основните приоритети, к поставихме в нашите отношения – енергетика, икономика, върховенство на правото, отбрана: това е същността, ценностната диалогичност, която съществува между България и САЩ. Тя се скрепи от неколкократните посещения на премиера Борисов във Вашингтон, неговото присъствие в кабинетите на 2 американски президенти, от неговите срещи с държавния секретар Помпео, държавния секретар Кели, с посещенията на официална американска администрация в София“, категоричен беше зам.-министърът на външните работи, който е и лидер на младежката структура на ГЕРБ. Митов добави: „Аз смея да твърдя, че човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ, който не познава институционалните отношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментари“. Според Георгиев президентът „лъже изключително нагло и безцеремонно“, като определя личната позиция на сенаторите като позиция на институцията. Той запита на чия страна в предизборната кампания се е включил държавният глава, като спомена и „хора, които са зад граница в топлите страни“. Даниел Митов коментира, че отдавна не е имало посещение на американски конгресмени и сенатори у нас, а е важно да има такива, за да могат задокеанските политици да се запознаят с постиженията на нашата страна.

Критиката на президента

По-рано президентът Румен Радев коментира и острата позиция на американски сенатори от външнополитическата комисия на Сената, които обърнаха внимание на корупцията, политизацията на съдебната система и несвободните медии у нас: „Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората, на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка (…) Ако правителството наистина държи на отношенията със САЩ като стратегически партньор и не се вслушва в моите послания, поне да слуша оценките и препоръките“.

Позицията

Острата позиция дойде от Комисията по външна политика към Сената – това е една от най-старите и важни комисии в Горната камара на американския конгрес. Там се ратифицират международни споразумения, утвърждават държавните секретари и техния екип. Позицията наистина е изненадваща със своята прямота и директния начин, по който са описани проблемите в българската съдебна система. Председател е сенаторът от Ню Джърси демократът – Боб Менендез, тъй като неговата партия има малко мнозинство в Сената. А негов партньор от републиканците е Джим Рич. Двамата са подписали тази позиция. Двамата предупредиха за опасността, която корупцията и потискането на медиите представляват за все по-тесните взаимоотношения между САЩ и България „… Бихме искали тези взаимоотношения да продължат да се развиват, особено в областта на споделената сигурност и енергийните цели, но упоритата корупция, намаляващата свобода на медиите и политизирането на правосъдието поставят сериозна предизвикателства пред двустранните отношения САЩ – България“ – казват сенаторите в документа. Менендез и Риш подчертават ниските резултати на България в класациите на „Транспарънси интернешънъл“ и „Репортери без граница“, съответно за усещане за корупция и за свобода на словото. Двамата подчертаха, че кабинетът трябва да удържа върховенството на закона не само за отделни субекти, но „за всички“, и да налага свободата на словото, така че медиите да могат необезпокоявани да пишат истината.