"Частната собственост е неприкосновена". С този цитат от Конституцията общинският съветник на ГЕРБ Георги Георгиев отговори във фейсбук на идеите на арх. Любомир Георгиев от екипа на Васил Терзиев в столицата. Той беше гост в сутрешния блок на БНТ, където отново представи визията си за по-високи данъци върху втори автомобил в семейство, управление на празни апартаменти от общината и отваряне за туристи на частни дворове в сгради, които са паметници на културата. 

Ето цялата реакция на Георги Георгиев: 

"Една кола на семейство не ви ли стига?", уважаеми софиянци?

 Това ни пита назначеният за съветник на кмета Терзиев и бъдещ зам.-кмет на София арх. Любо Георгиев.

Неделя сутрин, в студиото на БНТ арх. Георгиев изрича с революционен плам неща, от които ти настръхва косата. Не заради политическите ни различия с този пореден „спасител на София", а заради Конституцията, която този човек тотално игнорира.

 Обобщавам идеите на „звездата" от екипа на Терзиев (само припомням, че арх. Георгиев беше служител на г-жа Фандъкова и изхарчи няколко стотин хиляди лева за писане на визии и стратегии, направихме му ревизия на харчовете и той напусна обиден):

Допуска се максимум 1 автомобил на семейство. Повече от това е лукс. Ще вдигат данъка за втора кола.

 Общината ще управлява частните ви имоти - поне вече няма да ги придобива, както доскоро казваха, но ще дава под наем празните ви апартаменти. Точно така - общината ще ви е брокер - без да пита искате ли или не...

 Ако имате апартамент, то не можете да си правите каквото искате - така пишело в Конституцията. Не знам обаче в коя, може би в Димитровската или в Живковската. В настоящата такова нещо няма.

 И черешката на тортата - ако живеете в сграда - паметник на културата, няма да ви гонят да я оправяте, НО ще ви отворят двора за свободен достъп и "туристически турове". 

 На казаното от бъдещия зам.-кмет на София ще отговоря с цитат от действащата Конституция на Република България - чл.17, ал. 3: "Частната собственост е неприкосновена." Толкова.

Защо в предизборната кампания Терзиев и екипа му не казаха тези свои свежи "идеи" на софиянци? Така че ще плащаме, уважаеми съграждани, аз лично съм готов да дам безплатни „частни" уроци по правна грамотност на тези хора, амбицирани да управляват не само града ни, но и апартаментите ни от тяхно име и за наша сметка.

И за да не си помислите, че се заяждам и изопачавам - предлагам избрани цитати от изказванията на арх. Георгиев по БНТ:

 Водещ: По отношение на втория автомобил в едно семейство, вие ли сте лансирал идеята, че за него трябва да се плаща по-висок данък?

 Л.Г.: - Да, аз със сигурност съм на мнение, че притежаването на автомобил и то повече от един автомобил в градска среда трябва да е лукс. Пространството е ограничено, то струва пари.

 Водещ: Не може всички на тротинетки да се качим, г-н Георгиев!

 Л.Г.: Една кола на семейство не ви стига ли? Като че ли няма градски транспорт?! Аз се придвижвам с колело и с градски транспорт и не живея в центъра.

"Тази идея, че аз съм си купил апартамент и имам право на всичко не е реалистична".

 "Не може да се мисли, че с покупката на имота, човек е платил и за улицата, канала, дървото, парка и детската градина".

 "Собствениците на такива сгради не трябва да бъдат гонени, а да върнат парите по друг начин – например използване на дворовете или туристически турове."

p.p.s. Ето за разкош и фундаменталния цитат: