Около 20 раждания съм водил в линейката, но това беше последното и беше по-особено за мен. Отнесох се много отговорно към тази задача и мисля, че си изпълних служебните задължения, както трябва – без да имам някакви претенции, че съм нещо голямо или че съм всезнаещ и всеможещ.

Аз съм обикновен човек и си изпълнявам задълженията, както е по закон“. Това обясни пред bTV фелдшерът Радко Радев, който изроди бебе в линейка в Бургас.

„На 26-и срещу 27-и ноември постъпих за нощно дежурство във филиала за спешна медицинска помощ в Айтос. В 4:11 часа получих мисия на адрес, на който има бременна жена в десетия лунарен месец. По най-бързия начин екипът на спешния филиал се изнесе към адреса, отидохме, прегледах родилката и ѝ измерих кръвното налягане. Установих, че има болки на пет минути. Докато се придвижим до линейката, болките станаха на две минути“, обясни Радко Радев.

„Още докато се качим в линейката, тя каза "Бебето иска да излиза". Отговорих „Спокойно, легни тук“. Тя легна и раждането започна – по време на движение и по пътя за УМБАЛ-Бургас“, разказа още фелдшерът.

Той сподели, че майката много се е зарадвала.““Браво, момче е“, каза тя, но още по-добре щяло да бъде, ако бебето било момиче, тъй като и първото ѝ детенце било момче“, допълни още той.

„В родилната зала е различно – имаш всички условия и екип от трима-четирима или дори пет човека медицински и помощен персонал. Друго е, когато си сам. Ние сме екип от шофьор и фелдшер, но шофьорът кара линейката през това време и всичко става в движение. Аз сам трябва да обслужвам родилката и да се грижа и за здравето на бебето“, коментира още фелдшерът.