За първи път вицепрезидентът Маргарита Попова даде знак, че обмисля кандидатура за президент. Пред главния редактор на BG VOICE Ясен Дараков тя коментира, че още не е готова с решение по темата. Но от думите й ясно пролича, че това е решение, което й предстои и нещо, за което мисли. "Явно очаквате интересни профили в кандидат-президентската кампания тази година. Може би по-образовани, по-емоционални, по-автентичи хора ще се явят тази година., коментира Попова - Аз профилът го имам. Въпросът е дали искам да си го употребя точно в такава кампания". На въпрос - Кога ще вземете това решение, вицепрезиднът отговори "Още не съм го взела", с което даде ясен знак, че мисли за евентуалната си кандидатура. 

Отношенията между Попова и президента Росен Плевнелиев от известно време изглеждат влошени. Тя на няколко пъти публично се разгриничи от негови позиции и обяви, че вицепрезидентът е "самостоятелна единица".  Според източници от "Дондуков" 2 Попова отдавна обмисля своя самостоятелна кандидатура след края на мандата й като вице на Плевнелиев.

Маргарита Попова е в Съединените щати на втория форум на българските училища зад граница. Нещо, което дипломати коментират като "нечуван гаф" - по едно и също време президентът и вицепрезидента да са извън страната и то на посещение в една и съща държава - САЩ. Плевнелиев е в Ню Йорк за климатичната среща на върха в ООН. "Няма гаф", смята Попова. Според нея това разминаваме между двамата се случва за първи път заради съвпадението на датите на двете събития. "Да се приберем живи и здрави и да си продължим работата в инстутицията", пожела си Попова. Едната причина президент и вицепрезидент никога да не са извън България по едно и също време, са мерките за сигурност.

Попова коментира и напрежението, което изглежда има между нея и Плевнелиев. "Нищо, че изглежда. Хора, които работят, които мислят и са интелигентни, не могат да пеят в един и същи тон и да четат от едни и същи листчета."