Когато преподобният Марк Нестлехът се качва на товарния кораб „Дали“ седмица след като той се блъска в мост в Балтимор, сред 21-те членове на екипажа се появяват тревожни въпроси:

„Кога ще сляза от кораба? Кога ще мога да се прибера у дома?“

Повече от месец по-късно членовете на екипажа все още не знаят отговорите.

Те са затворени в злополучния „Дали“, откакто на 26 март той загуби мощност, отклони се от курса и смачка моста „Франсис Скот Ки“, убивайки шестима строителни работници.

Оттогава 20-те индийци и един шриланкиец на борда оплакват смъртта на загиналите, мобилните им телефони са конфискувани от ФБР и са изтърпели поредица от контролирани експлозии, за да се разпадне масивното парче от моста, заседнало на носа на кораба.

Екипажът на "Дали" - блокиран 7 седмици на кораба, който се разби в моста в Балтимор

„Беше трудно за моряците, най-вече защото знаят, че е имало загуба на човешки живот“, каза Гуи Гуо Дуан, помощник-генерален секретар на Сингапурския съюз на морските офицери, един от профсъюзите, представляващи членовете на екипажа на плаващия под сингапурски флаг кораб.

„Тежко им е, когато са на борда и всеки ден трябва да гледат мястото на инцидента.“

Но може да минат седмици или дори месеци, преди да могат да напуснат, поради редица усложнения - включително американски визи, които са изтекли, докато са били в капан. Ето защо те все още са блокирани на борда - и как се справят с невъобразимия стрес:

Според морските правила корабът трябва да разполага с персонал

Огромен кораб като 984-метровия и 106 000-тонен „Дали“ изисква постоянни грижи - дори и да не се движи. А корабът, заседнал в реката, все още е изправен пред множество потенциални опасности, казва Филип Шифлин младши, директор на Центъра за защита на моряците (Center for Mariner Advocacy).

„Работят машини... Винаги, когато работят машини, има особен риск нещо да се повреди и да предизвика пожар или нещо подобно", казва Шифлин. „Така че моряците трябва да бъдат на борда готови да реагират на тези различни опасности. И това е по закон.“

Според Службата на Федералния регистър на САЩ има „минимални изисквания за окомплектоване на корабите с екипаж“, а подобни международни разпоредби са широко приети.

„Според международните морски разпоредби на кораба трябва да остане някакъв екипаж“, казва Нестлехът, президент и изпълнителен директор на Института на Морската църква, който следи за безопасността и благосъстоянието на моряците.

Неправителствената организация се отзовава на бедстващи моряци по целия свят, включително пострадали от урагани, пиратски инциденти или смъртни случаи в морето.

Когато Нестлехът посетил екипажа на Дали на 1 април, той веднага забелязал тяхното „чувство на голяма загуба и тъга“ по повод на загиналите строителни работници, а моряците „искали да съобщят на членовете на собствените си семейства, че са в безопасност“, казва той.

Но няколко дни по-късно екипажът изгубил връзка със семействата си, когато на 15 април ФБР иззело мобилните телефони на екипажа като част от продължаващото разследване на катастрофата.

„Неоснователен страх“ сред членовете на екипажа

Според съвместното изявление на Сингапурския съюз на морските офицери, който представлява офицерите на кораба, и Сингапурската организация на моряците, която представлява останалите членове на екипажа, след като ФБР се качило на борда на „Дали“ и иззело мобилните телефони на моряците, на кораба се надигнала вълна от безпокойство.

Оттогава моряците са получили нови мобилни телефони, заяви Дуан пред CNN в четвъртък. Но ФБР е върнало само SIM картите на някои от членовете на екипажа, каза той.

Въпреки че разследващите не са обвинили никое лице за прекъсването на електрозахранването, довело до фаталната катастрофа, моряците са изпитвали „Неоснователен страх от лична отговорност“, заявиха двата профсъюза, представляващи членовете на екипажа.

Екипажът на "Дали" - блокиран 7 седмици на кораба, който се разби в моста в Балтимор

„Колкото и дълго да отнеме разследването, правата и благосъстоянието на екипажа не трябва да бъдат нарушавани в хода му“, заяви в изявление Дейв Хайндел, президент на Международния съюз на моряците.

„Призоваваме властите да имат предвид, че моряците използват мобилни устройства за водене на личен бизнес, за плащане на сметки и, което е по-важно, за прехвърляне на пари в родната им страна, за да издържат семействата си“, каза той. „Членовете на екипажа се деморализират без основните инструменти, които всички ние приемаме за даденост“.

„Продължителното задържане на моряците от „Дали“ на борда на кораба и невъзможността на властите да върнат личните им комуникационни устройства са несправедливи“, заяви в изявление през изминалия уикенд Дон Маркъс, президент на Международната организация на капитаните, помощниците и пилотите. 

„Сърцата ни са насочени към капитана, офицерите и екипажа на „Дали“, които не само претърпяха унизително и трагично преживяване, довело до загубата на шест човешки живота, но и продължават да остават в изолация от своите близки.“

Неподвижен, но не и заседнал

Докато очакват новини за съдбата си, членовете на екипажа остават заети - не само със задълженията си на кораба, но и като помагат на разследващите и спасителните екипи.

„Очевидно е, че това не е нормална среда за тях. Но всички те са професионални моряци, така че правят това, което трябва да направят", казва Даръл Уилсън, говорител на Synergy Marine Group - компанията, която управлява кораба „Дали“. 

„Те имат нормални задължения на борда. Трябва да се грижат за кораба, да се грижат за оборудването, да се уверят, че всичко работи и функционира, което трябва. Освен това те помагат на спасителите“.

Моряците играят решаваща роля в помощ на спасителните екипи, защото „те познават всичко. Знаят къде се намира всичко на кораба", казва Уилсън.

„Така че, ако някой има въпрос къде можем да се свържем, за да получим течаща вода“, моряците могат да помогнат, каза Уилсън. „Екипажът по същество просто помага по всеки възможен начин.“

Що се отнася до това кой помага на членовете на екипажа с храна, тоалетни принадлежности и други ежедневни нужди, Synergy Marine „изпрати тук представители веднага ... уверявайки се, че имат всичко необходимо, помагайки да се донесат допълнителни материали на борда или организирайки доставянето на допълнителни материали на борда“, каза Уилсън.

Synergy е осигурила и психиатрични услуги за екипажа, за които Дуан - служител на Сингапурския съюз на морските офицери - смята, че са помогнали на моряк, който е бил травмиран, след като трескаво се е опитвал да търси оцелели в нощта на смъртоносната катастрофа.

„Един от тях всъщност изтича до предната част на кораба, която е на носа, за да се опита да търси оцелели от инцидента“ - въпреки купищата отломки от мостика, които можеха да паднат всеки момент, каза Дуан.

В понеделник, след шест седмици на върха на носа на „Дали“, масивно парче от моста „Кей“ беше взривено в серия от контролирани експлозии - с екипажа все още на борда.

Мнозина се надяваха, че премахването ще означава, че екипажът ще може да отплава или поне да слезе от кораба скоро. Но се очертават още препятствия.

Визите им са изтекли, докато са били блокирани

В допълнение към разпоредбите за персонала, продължаващите разследвания и въпросите дали „Дали“ е годен да отплава, членовете на екипажа дори не могат да стъпят на американска земя. Едномесечните им визи са изтекли по време на близо двумесечния престой на „Дали“, казва Дуан.

Дори компанията за управление на кораба не знае кога екипажът ще може да напусне.