Фантастично време очаква българите, които за трета година ще се съберат за най-голямото събитие в района на Чикаго - Третия парад на България, последван от общобългарски събор със специалното участие на Йорданка Христова. Според синоптиците в неделя, 19 май, времето ще е топло и слънчево с приятни облаци за сянка в следобедните часове. Максималните температури ще са 26 по Целзий (79F). 

Парадът, посветен на Деня на българската азбука и култура, започва в 12 часа с манифестация на българчетата от южния паркинг на Elk Grove High School (вход 29) и ще продължи до началото на близкия Rotary Green Park. Там ги очаква сцена с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство.

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова вече е в Чикаго - тя е специалният гост в програмата след Парада. Заедно с нея на сцената ще се качат певицата от Чикаго Флори, талантливи деца от българските училища и фолклорните ни състави. Генерален спонсор тази година е Васил Байрактаров, собственик на транспортната компания MGL  и с подкрепата на консултантската компания Prospect Licensing and Consulting, Eurotrans expressр, Des Plaines Eye Care Center, White Mountain Yoghurt и Wise Guys Construction. Медиен партньор за трета година е BG VOICE. 

Парадът е поредният акт на безпрецедентно обединение на българската общност и събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни организации. Тази година той ще се проведе на 19 май, неделя, на традиционното място в предградието „Елк Гроув Вилидж“.

Български бизнеси и занаятчии също ще представят своите изделия в специален кът в парка. Тази година организаторите са подготвили

3 палатки за храна и напитки, за да няма опашки

с разнообразно меню за малки и големи, както вино и бира. Парадът се организира от Българската асоциация за обмен на изкуство и култура (BACE), кметството на „Елк Гроув Вилидж“ с патронажа на Генералното консулство на Р България в Чикаго.  „Миналата година Парадът на България по случай 24 май беше

най-масовото събитие на българска диаспора в целия свят

Той се превърна в символ на умението на българската общност в Чикаго да се обединява зад родолюбиви каузи – коментира генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков. – Нещо повече, шествието на българските организации за 24 май е и мощен стимул за запазването на българската идентичност на следващите поколения. Надявам се и тази година нашата общност отново да се събере и да изпрати послание до всички българи по света, че сме обединени в любовта си към България, към нейната история, култура и азбука.“

Йорданка Христова ще пее на третия Парад на България в Чикаго

Всички са добре дошли през целия ден

за да усетят българския дух, да се видят с приятели и познати и да се насладят на музикалната програма. На сцената отново ще видим песни и танци от децата от българските училища, фолклорните състави, DJ Mati и семейни игри с големи и интересни награди. Най-малките пък ще се радват на игри в надуваем замък.

Йорданка Христова ще пее на третия Парад на България в Чикаго