„Това е книга с есета, репортажи, интервюта. С хора успешни, но и такива, които не са.“ Така описва журналистът Симеон Гаспаров третата си книга „Ефектът на езерото“, която отскоро е на българския пазар, а както самият той се надява, до няколко месеца, ще пристигне и в САЩ.

Книгата е ретроспекция на моята работа като журналист, продължава той. „Започвам от една страна, после обръщам камерата към мен, за да видят, че аз съм обикновен човек, като тях“, казва авторът.

Избира есето, „най-хубавото нещо, измислено в литературата“. Има много фактология, но и много поетика. Гаспаров разказва историите на музиканти, свирили на „Уудсток“ пред един млн. души, на нобелови лауреати, но и на обитателките в женски затвор в Чикаго, на работниците в складовете, в които самият той е работил, на обитателите на приюта в „най-хубавото чикагско предградие“ – Нейпървил, и на жителите в гетата във Ветровития град.  

„Искам да покажа Америка каквато е, не украсена, посипана със захар, а реална голяма страна“, обясни пред BG VOICE Гаспаров. Повечето герои на есетата му не са успешни хора, „но това не ги прави по-некачествени хора“, смята той. „Америка е велика, защото дава равен шанс на всички – това винаги ми е правило впечатление. За жалост не беше постигнато в България“, казва журналистът.

В книгата той прави

ретроспекция и на своя живот

– „по улиците на София, метъл музиката, поезията“. 
„Реших да присъствам (в книгата), за да разкажа за моите трудности, моя живот, проблеми, какво съм изгубил. За моята американска мечта. Но исках да бъда съпричастен и с хората, които са много повече като мен“, каза той.

„Ефектът на езерото“ – журналистът Симеон Гаспаров издаде нова книга

Книгата е разделена на три части – есета, пътеписи и американски портрети. Последната част представя хора, които са били част от историята на САЩ, някои от тях вече не са живи като писателката Барбара Еренрайх. Книгата включва още историята на последния вожд на команчите в Оклахома, както и на първия професор по хеви метъл Дина Уайнстайн от Чикаго. Авторът е публикувал и разговора си с дете, преживяло масова стрелба край Чикаго.

Разказът „Пейзажи от Чикаго, рисувани с някого от България“ пък е писан, докато Гаспаров помага на хората в едно от бедните предградия на града.

Включен е и разказът „Откровения“, преведен от студентите на Анджела Родел на английски език и публикуван в сп. „Съвременник“.

„Ефектът на езерото“ е издадена от издателство „Ерго“, а представянето й ще бъде в събота, 18 май, от 18:30 ч. в Patches Blues Bar/Блус барът на Кръпките. 
„Гаспаров

никога не губи възторга от пътя,

дори когато се среща с Американската реалност на Мечтата, и това го прави достоверен свидетел за живота на цяло поколение емигранти, които говорят на България. Писател на преживяванията си, есеист на гроба на Керуак, телевизионен журналист на размириците в общество, издигнало свободата в свой неделим принцип. В презокеанския сън на всеки разказ, в умисления пътепис и в интервютата очи в очи той въплътява читателя, който е готов да замени абстрактните въпроси с пълнокръвното им преживяване“, пише за книгата редакторът й Петър Тушков.

„Ефектът на езерото“ – журналистът Симеон Гаспаров издаде нова книга

„Ефектът на езерото“ е сборник от есета, разкази, пътеписи, интервюта и малко поезия. Вие познавате моята работа като журналист, но в тази книга искам да я почувствате. Корицата на книгата е в синьо – като небето, като езерото, в синьо като тъгата. Тя е едно счупено огледало, в което се оглежда един счупен свят. Но не и изгубен свят! И това е нашият свят.

Много благодаря на поета художник Иво Рафаилов за корицата, Мартин Христов, издателство „Ерго“, на моя стар и много, много близък приятел от Канзас – Иво Иванов, на редактора ми Петър Тушков, на поета и журналист Владислав Христов (Влади е човекът, който ме накара да я направя тази книга) и на всички вас! Благодаря и на Васко Кръпката, че ни покани да представим книгата в неговия блус бар – The Patches Blues bar“, отбелязва самият Гаспаров.

Симеон Гаспаров е роден в гр. София на 24 декември 1965 г. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1991 г. и магистърска програма в сферата на свободните науки на Чикагския университет през 2003 г. 

„Ефектът на езерото“ – журналистът Симеон Гаспаров издаде нова книга

Автор е на стихосбирката „Театър на неабсурда“ (1992, Гуторанов и син) и на романите „Врати от небеса, или когато Джими Хендрикс беше българин“ (2010, Сиела) и „Бизони край Дунава“ (2013, Пергамент).

Работил е като журналист във вестниците „Ритъм“, „Подкрепа“, „Новинар“, „Труд“ и списание „Клуб Z“. Негови публикации са излизали във в. „Дейли Хералд“, „Нортуест Хералд“ в САЩ, публикува и поезия във в-к „Хърватско слово“, Хърватия. През 1997 г. заминава за Чикаго, САЩ. Сътрудничи на множество български печатни и електронни медии. През 2017-2021 г. е кореспондент на БТВ в Чикаго. Понастоящем работи като кореспондент от Съединените щати за БНТ.